Auschwitz I

Oswiecim, Polsky-tour

.
 
>> Fotopagina <<
 

Het Auschwitz complex bestaat uit drie delen: Auschwitz I - het concentratiekamp bekend dankzij de lugubere tekst aangebracht boven de ingang: ARBEIT MACHT FREI, het tweede deel Auschwitz II (Birkenau) -het vernietigingskamp en het derde deel (Monowitz), het werkkamp met subkampen. Alleen het concentratiekamp en het vernietigingskamp (Auschwitz I en II) zijn toegankelijk voor een bezoek.

Bereikbaarheid

Het Auschwitz complex is gelegen in het zuiden van Polen in het gebied aan de grens met Tsjechie en Slovakije, 59 km ten westen van Krakov, nabij de stad Oswiecim.
De bereikbaarheid per auto/trein/vliegtuig/bus is goed en actuele informatie is per telefoon of via de website van het museum te verkrijgen. Door toetreding tot de EU is dit reisgemak nog verder toegenomen.

Algemeen

De onvoorstelbare wreedheden die hier hebben plaatsgevonden gaan de menselijke geest te boven.
Van alle Duitse kampen is het Auschwitz complex het grootste in omvang en hier zijn ook de grootste aantallen slachtoffers van het misdadige Nazi regime omgebracht.
Vanaf 1942 komen de systematische deportaties van Joden op gang en gedurende 1943 en 1944 zijn de 4 grote gaskamers en crematoria bijna continue in bedrijf.
Tussen maart 1940 en 27 januari 1945 zijn hier ruim 1.100.000 mensenlevens omgebracht, voor het merendeel Joden. Op de top van deze waanzin wist men 6.000 personen per dag uit te moorden.
Of men nu een Poolse politieke gevangene, Russische krijgsgevangene, zigeuner of Jood was, de dood lag altijd op de loer. Bij de zware slavenarbeid was de levensduur slechts 6 of 7 weken.
De Duitsers waren in staat om na een selectie van een Jodentransport per trein, 70 procent binnen een half uur te vergassen.

Auschwitz I - Het concentratiekamp

De toegang tot het complex is gratis en gecertificeerde gidsen zijn beschikbaar in verschillende talen.
Vanwege de grote aantallen bezoekers kan men voor een gids het beste vooruit reserveren (zie website).
Bij de parkeerplaats is de bezoekers receptie te vinden waar men oa kaartjes voor de filmvoorstelling kan krijgen die opnamen laat zien van de eerste minuten na de bevrijding van het kamp.
Voor zowel Auschwitz I als II wordt een bezoektijd van minimaal 1,5 uur geadviseerd en om een goed beeld te verkrijgen van het geheel moet men dus rekenen op zeker drie uur. Voor kinderen moet men rekening houden met een geadviseerde minimale leeftijd van 14 jaar.

De route voor bezoekers voert via de toegangspoort met het opschrift ARBEIT MACHT FREI naar de stenen barakken met bloknummers 4 en 5. In deze ruimten zijn imposante exposities te vinden waarin de uitroeing en bewijzen van de misdaden tegen de menselijkheid aan bod komen.
Verder geven blok 6 en 7 een indruk van het leven en de omstandigheden in het kamp.
In blok 10 werden de medische expirimenten uitgevoerd (niet toegankelijk).
Tussen blok 10 en 11 treft men een reconstructie van de dodenmuur aan. Verder voert de route naar het crematorium 1 waar in 1941 ook de eerste expirimenten met Zyclon B plaatsvonden.
Op de fundatie van het voormalige Gestapo kamp barak is op 16 april 1947 de kampcommandant Rudolf Hoess opgehangen.

 
Onze mening:
Erg indrukwekkend allemaal om te zien. Het is heel erg moeilijk voor te stellen wat zich daar allemaal heeft afgespeeld. Toen we aankamen en we zagen de plattegrond, dachten we dat we zo weer bij het beginpunt zouden zijn. We hadden ruim de tijd genomen om rond te lopen, totdat we erachter kwamen dat in elk gebouw een expositief te zien is! We zijn in totaal zo'n 3,5 uur in het kamp geweest, en het is echt te moeite waard! Het lijkt op een woonwijk, met grote stenen huizen en straten met kruispunten. Binnenin de barakken heeft het wat weg van een schoolgebouw. Dat komt misschien ook omdat er hele klassen daar rondliepen met rugtassen om. Dan loop je in de menigte de trapppen op alsof je naar je les gaat. In de barakken mag je niet fotograferen, dat hebben we uiteraard wel gedaan. Na dit kamp zijn we naar het grote vernietigingskamp Birkenau gegaan.