Auschwitz II, Birkenau

Oswiecim, Polsky-tour

..
 
>> Fotopagina <<
 

Auschwitz was een verzameling van concentratie- en vernietigingskampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland nabij de Poolse stad Auschwitz (Pools: Oświęcim) werden opgezet. Het was het grootste van alle Duitse concentratiekampen en bestond uit Auschwitz I (Stammlager of basiskamp), Auschwitz II-Birkenau (Vernichtungslager of vernietigingskamp), Auschwitz III-Monowitz (een werkkamp) en een aantal subkampen.

Naar Auschwitz werden ongeveer 1,3 miljoen mensen gedeporteerd. Hiervan zijn er ongeveer 1,1 miljoen om het leven gekomen, waarvan het grootste deel werd vergast.

De naam Auschwitz is symbolisch geworden voor de vernietigings- en concentratiekampen van de nazi's die op vele plaatsen in Europa verschenen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Miljoenen mensen, merendeels Joden maar ook personen die tot andere etnische minderheden behoorden, evenals politieke gevangenen, zijn in dergelijke kampen om het leven gekomen.

 
Onze mening:
Het indrukwekkende van Birkenau is dat het zo groot is! We wisten dat het groot was, maar het is echt enorm. Veel barakken staan niet meer overeind, je ziet alleen de fundering en de schoorsteen nog. Het hekwerk met kilometers prikkeldraad is imponerend om te zien. Het is jammer dat de duitsers een aantal belangrijke bunkers en barakken opgeblazen hebben om het bewijs te vernietigen. Maar dat maakt het er niet minder indrukwekkend op, het is zeker een bezoekje waard!