Batterie de Merville

Merville, Avenue de la Batterie de Merville 14810, Tour de Oradour

..

 
>> Fotopagina <<
 

De batterij van Merville was een verdedigingswerk nabij Merville, aan de kust van Normandië, en was onderdeel van de door Duitsland gebouwde Atlantikwall tijdens deTweede Wereldoorlog. De Merville Batterij werd gebouwd vanwege een dreigende geallieerde invasie.

De batterij, die uitkeek uit op Sword Beach en vier 150mm kanonnen omvatte, was een grote bedreiging voor de geallieerde landingen in de Sword-sector. De uitschakeling van de batterij was daarom één van de eerste doelen op D-Day. In de nacht voorafgaand aan de landing op de stranden op 6 juni, werd luitenant-kolonel Terence Otway gedropt met 750 manschappen met als doel het batterijencomplex buiten gevecht te stellen. De batterij van Merville was immers een serieuze bedreiging voor de linkerflank van de Britse troepen, die zouden landen op Sword Beach. Van de 150 manschappen waarmee Otway de kazematten buiten gevecht stelde, werden 65 man tijdens de aanval gedood of gewond. Otway werd voor deze actie onderscheiden met een Distinguished Service Order (DSO) voor zijn bijzondere leiderskwaliteiten tijdens deze actie

Bron: Wikipedia

 

Het museum bevindt zich in bunker kazemat nr. 1 van de kustbatterij. Het museum gaat over de aanval van de Britse parachutisten. Het museum bestaat uit unieke wapens, uitrusting, uniformen en documenten met betrekking tot de gevechten.

Website museum

Bron: oorlogsmusea.nl

 
 
Onze mening:
Een leuk museum. Erg gaaf is de bunker die een aanval naboots met geluidsfragmenten met rook- en lichteffecten. Ik heb zoiets nog nooit eerder gezien. Ook interessant om te lezen is dat het vliegtuig wat is opgesteld in het begin van de looproute, een paar jaar in Siberie heeft gestaan bij een grote loods. Die stond daar letterlijk weg te roesten, totdat het museum het wrak gekocht heeft en volledig heeft opgeknapt. Er staan ook foto's ervan toen hij daar stond en van de reis naar Normandy.