Carentan

Carentan, D-day Tour

..

 
>> Fotopagina <<
 

De Slag om Carentan was een strijd om het Normandische dorp Carentan, gedurende de Tweede Wereldoorlog. Carentan was een belangrijk punt, omdat het de troepen van Omaha Beach en Utah Beach, die waren geland tijdens D-day, met elkaar zou verbinden. De strijd duurde vier dagen en de geallieerden stapten als winnaar uit de strijd

Vlak voordat de Amerikanen bij Carentan zouden aankomen, kregen ze te horen dat de vijand het stadje slechts met één bataljon verdedigde. Generaal Maxwell D. Taylor wilde met een tangbeweging om Carentan heentrekken en vanuit die posities de aanval openen. Hij liet zijn troepen op twee plaatsen de Douve oversteken. Aan de oostelijke zijde zou de 327th Glider Infantry Regiment nabij Brevands de Douve oversteken. Een deel van de 327th Glider Infantry Regiment zou daarna naar het zuidoosten trekken en contact moeten maken met de 175th Infantry Regiment van de 29e Divisie. De rest van het regiment zou in het zuidoosten een deel van Carentan omsingelen.
De 502nd Parachute Infantry Regiment zou de Douve oversteken bij vier bruggen. Deze lagen tussen het zuidwesten van Carentan en 'Hill 30'. Op 'Hill 30' zouden de troepen contact moeten maken met troepen van het 327th Glider Infantry Regiment. De rest van het regiment, inclusief een deel van het 506th Parachute Infantry Regiment zou ondertussen de bruggen oversteken nabij Carentan en daar de stad gedeeltelijk omsingelen. Vanuit deze stellingen zou Carentan worden aangevallen.

Robert Cole, die de leiding had over de troepen ten zuidwesten van Carentan, kreeg op 10 juni de opdracht om de aanval te openen om 00:00 uur. Echter was er een probleem ontstaan tijdens het oprukken. Brug nr.2 was namelijk vernietigd en de genietroepen waren terechtgekomen in vijandelijk vuur. Luitenant Gueldaff kreeg de opdracht om samen met een patrouille te kijken hoe de situatie bij alle bruggen was. In de buurt van brug nr.4 kwamen ze onder zwaar vijandelijk vuur te liggen. Gueldaff stuurde twee mannen terug om door te geven dat ze onder hevig vuur lagen. De twee mannen gaven echter aan Cole door dat ze niet moesten oprukken, aangezien de tegenstand te hevig was. Tegelijkertijd kreeg Cole te horen van het derde bataljon dat ze de aanval moesten uitstellen.

 

Vlakbij Carentan is het Dead Man's Corner museum.

Hier zijn wij ook geweest, klik hier

 
Onze mening:
Een leuke stadje met enkele herkenbare gebouwen uit een videospel en van oude foto's uit de oorlogtijd. In de stad zelf is niet veel te zien. We raden het Dead Man's Corner museum aan. Vooral de schuur wat is omgebouwd tot een ware WO2 shop is interessant om te zien.