U-boot bunker Sous-Marin Espadon

St. Nazaire , Tour de Oradour

..

 
>> Fotopagina <<
 

Tegenover de grote U-boot bunker ligt nog een iets kleinere Duitse U-Boot bunker met daarin een museum met een duikboot. De duikboot zelf komt uit 1960. Naast zijn lange dienst als duikboot is het vooral het enige schip in Frankrijk dat je kan bezoeken als museum terwijl hij nog in het water ligt. DE boot is ontworpen naar het ontwerp van de Duitse U-boten uit 1940 en heeft de naam "Espadon". Bezoekers kunnen gebruik maken van een Nederlandse audio gids. Helaas mag er binnen niet gefotografeerd worden.

Verder kan je nog op het dak (het dak is vrij te bezoeken) van de bunker twee open FLAK-posities vinden en een pantserkoepel.

website museum

Bron: oorlogsmusea.nl

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Saint-Nazaire de thuishaven van het zevende flottille onderzeeërs van de Duitse Kriegsmarine, waartoe de U-96 behoorde die de hoofdrol speelt in Das Boot.
Op 28 maart 1942 vielen 600 Britse commando's de dokken van Saint-Nazaire aan (zie Operatie Chariot), waaronder het enige dok langs de Atlantische kust dat groot genoeg was voor het Duitse slagschip Tirpitz. Duitsland hield aan de stad vast tot het einde, en zo werd Saint Nazaire als een van de laatste Franse steden bevrijd.

Recht tegenover de 14 U-bootbunkers ligt de draaibrug en de Oude Ingang, met rechts daarvan de 15e U-bootbunker. Iets verder ligt het Droogdok, het Normandiëdok, dat schuins uitkomt op de Port Atlantique de Nantes en het Bassin de Penhouët. Dit dok heeft aansluiting via een draaibrug met het Bassin de Saint-Nazaire. Nu nog zijn er sporen van de gevechten te zien op de muren van de U-bootbunkers. De betonijzers liggen op sommige plaatsen bloot als gevolg van de granaatexplosies tijdens de gevechten van de commando's tegen de Duitse bezetter van Saint-Nazaire en later gedurende de geallieerde bevrijding.

De U-bootbunkers liggen er tegenwoordig kaal, donker en grauw bij. De in- en uitgangen zijn bijna alle versperd met aanlegsteigers voor jachten en andere vaartuigen. Binnen zijn de voormalige aanlegplaatsen voor de onderzeeërs gehalveerd tot de helft, doordat men houten vloeren heeft aangelegd. Dit merkt men verderop in de kapelgaten in de muren, waar meerpalen voorzien waren voor de U-boten. Met de eertijds volledige meerplaatsen konden twee U-boten naast elkaar aan de kaden afmeren, waar twee grote U-boten konden liggen in bijna elke bunker. De kleinere U-boten, zoals o.a. de U-1, U-2, enzovoort, konden bijna met vier in zo'n bunker liggen.
Bovenop de bunkers heeft men een panoramisch uitzicht op het Bassin de Saint-Nazaire en het omliggende havencomplex. Aan de straatkant en de eigenlijke wegingang, lopen de muren schuin naar boven zodat het dak van het bunkercomplex overhelde. Er is een cafetaria, en een tentoonstellingsruimte met een expositie over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bron: wikipedia

 
 
Onze mening:
Erg leuk en interressant om te zien. Tot 2 keer toe kwamen ze naar me toe om te zeggen dat ik geen foto's mocht maken. Waarschijnlijk omdat de onderzee-er nu van het Franse leger is. Tegenover deze ligt een hele grote bunker, die is reusachtig. Deze is in vergelijking erg klein, het werd gebruikt als sluis voor de grote U-boot bunker. Je kunt de grote bunker goed zien vanaf het dak van deze sluisbunker. Een aanrader! Tip: Zorg dat je voor half 4 bij de grote bunker bent want daarna mag je er niet meer in! Wij waren er om 5 over half 4 en de laatste rondleiding was net vertrokken. Beetje jammer, maar dan ben je gewaarschuwd.