Fort Fermont

Longuyon, Rue A. Lebrun, F-54260, Maginotlinie

..

 
>> Fotopagina <<
 
Fort Fermont is een fort, met een mooi museum erin. Je kunt zien dat er veel aan gedaan is om de bezoekers zoveel mogelijk te laten zien hoe het leven in het fort was. Je ziet verschillende vitrines met poppen, die de werkzaamheden uitbeelden. Een rondleiding neemt zo'n 2 uur in beslag en de afstand is zo'n 2 kilometer. Maak je geen zorgen, je hoeft niet de hele tijd te lopen. Een origineel treintje brengt je een gedeelte door het fort heen. Je maakt een tocht 20 meter onder de grond, de temperatuur is zo'n 11 graden. Een absolute aanrader om een bezoek te brengen! Lees hier een stuk van de geschiedenis van Fort Fermont.
 

Het werk Fermont maakt deel uit van de Maginotlinie. Deze linie is gebouwd tussen 1929 en 1940. Men wilde tot elke prijs voorkomen, dat Duitsland nogmaals Frankrijk zou binnenvallen, zoals in 1914 en 1870. Het werk Fermont is gebouwd tussen 1931 en 1936; in mei 1940 was men nog bezig met verbeteringen en veranderingen. Het complex omvat 7 gevechtsblokken, een ingangsblok voor de manschappen en een ingangsblok voor de munitie. Het geheel beslaat een gebied van 27 ha. In 1940 had het werk een bemanning van 600 man, waarvan 20 officieren en 65 onder-officieren die onder bevel stond van kapitein Daniël Aubert. In 1940 lag het werk in de frontsector Crusnes.

Deze liep van Longuyon tot Halvange en omvatte:


  • 3 artillerie-werken (Fermont, Latiremont en Bréhain)
  • 4 infanterie-werken (Ferme Chappy, Mauvais Bois, Bois du Four en Aumetz)
  • 36 kazematten voor verdediging van het gebied tussen de verschillende werken
  • 4 observatieposten voor de artillerie
  • 1 manschappenonderkomen voor de veldtroepen

Fermont ligt in het westelijke deel van de frontsector Crusnes in de ondersector Arrancy. Dit front was 8 km lang.
In het midden ligt Fermont met links daarvan het infanteriewerk Ferme Chappy (2 blokken). In de zone liggen bovendien zeven kazematten en twee observatieposten

Dit front werd verdedigd door 800 man, die in de kazematten en de werken gelegerd waren. Verder waren er veldtroepen die opgesteld waren in loopgraven en andere opstellingen, evenals veldbatterijen met 75, 105 en 155 mm geschut. Langs dit front liepen prikkeldraad- en anti-tankversperringen

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk binnen. Op 13 mei breken Duitse troepen door de Maginotlinie bij Sedan. Op 17 mei valt het eerste werk van de Maginotlinie La Ferté gelegen in de omgeving van Sedan. Alle 107 bemanningsleden komen door verstikking om. De Duitse hoofdmacht trekt verder richting Parijs en Duinkerken. Bij Fermont is het relatief rustig maar het Duitse leger verplaatst zich langzaam richting het werk. Longwy wordt veroverd en de Duitsers proberen de wegen rondom Fermont te gebruiken op verder op te rukken. De hefkoepel van blok 1 schiet regelmatig op Duitse konvooien. Vanaf juni hebben de Duitsers alle dorpen voor de linie veroverd en voeren regelmatig verkenningen uit. De werken schieten regelmatig op deze patrouilles. Bij een Franse verkenning op 4 juni komen 25 Franse soldaten om in het dorp Cutry nadat ze beschoten werden door Duitse troepen.

Vanaf 15 juni moeten de Franse veldtroepen zich terugtrekken omdat de situatie in Frankrijk verslechtert. De Maginotlinie komt er alleen voor te staan. De Duitse troepen profiteren van deze terugtrekking en komen achter de linie. Op 17 juni schiet een Duits 88 mm kanon op de muur van blok 4. Om 12.00 zit er een gat in deze muur van 1 m3. De schade aan het blok is beperkt en nog dezelfde dag wordt het gat gedicht en kan het blok opnieuw gebruikt worden.

Op 21 juni brengen de Duitsers zwaar geschut in stelling, o.a. 305 mm kanonnen. Vroeg in de ochtend beginnen deze kanonnen te vuren op Fermont. Na de beschieting volgt een infanterieaanval van verschillende kanten; Fermont moet zich verdedigen. De Duitsers weten tot aan de prikkeldraad versperringen te komen. Een Duits 37 mm anti-tankkanon schiet op de koepel van de Manschappen ingang en raakt soldaat Florian Piton die daar op post stond. Dit Duitse kanon wordt later uitgeschakeld door de hefkoepel met mortieren van blok 5. Met hulp van het naburige werk Latiremont worden de Duitse troepen zwaar beschoten en lijden zware verliezen. Na de middag geven de Duitse troepen hun aanval op en trekken zich terug. De commandant van Fermont staat toe dat de Duitsers hun doden en gewonden van het slagveld ophalen.


Tijdens de oorlog bezoeken diverse Duitse officieren het werk en wordt een motor weggehaald. Vanaf 1944 wordt het werk gebruikt door Amerikanen als kazerne. In de kantine worden diverse muurschilderingen gemaakt.

Na de oorlog wordt het fort weer gerepareerd en in staat van verdediging gebracht i.v.m. de verdediging van Frankrijk tegen het communisme in het kader van de N.A.V.O. Na 1967 verlaat het Franse leger Fermont; in 1975 werd de stichting tot behoud van Fermont opgericht. Na twee jaar van restauratie wordt het fort voor publiek opengesteld. Jaarlijks komen er ongeveer 19.000 bezoekers.

bron: Maginot.info