Fort Four à Chaux

Lembach, Route de Bitche 2, 67510, Maginotlinie

.

 
>> Fotopagina <<
 
Dit fort is gemakkelijk te vinden op bovenstaand adres. Een rondleiding geven ze op vaste tijdstippen in het Frans en in het Duits. Op aanvraag krijg je een Engelse uitleg op papier mee. Kijk op de website voor het tijdschema. Reserveren is in de zomermaanden niet nodig. Voor een rondleiding moet je 2 uur rekenen. De foto hierboven laat de munitieingang zien. De rondleiding begint bovenaan de berg bij de peroonsingang. Je gaat zo'n 25 meter onder de grond door de tunnels van het fort, de temperatuur bedraagt zo'n 13 graden. Je krijgt mooie ruimtes te zien, waar alles wat in het fort stond is teruggeplaatst. Lopend is het goed te doen, rond de 2 kilometer. Leuk om te zien is de geschutskoepel die nog goed te bedienen is. De gids draait aan een hendel en een grote hefboom duwt de koepel omhoog. Via een tv scherm kun je meekijken wat er op de oppervlakte gebeurd. Een leuke ervaring erbij. Dit fort is een aanrader om een bezoek te brengen. Hier kun je een stuk geschiedenis lezen van Fort Four à Chaux, en vergeet onze fotopagina niet te openen!
 
 

Fort Four à Chaux werd gebouwd tussen 1930 en 1935 door ongeveer 800 mensen. Zijn naam komt van Limekiln die tot 1939 dichtbij de vesting werd gebruikt. Tijdens de oorlog, was het een codenaam: A4. Het is één van de 108 vestingen van de Maginotlini,e een defensielijn die lang ongeveer 750 km (500 mijlen) is. De militairen die tot de vestingentroepen behoren (in het Frans, R.I.F, Régiments d'Infanterie DE Forteresse) werden meerdere keren gemobiliseerd, toen Hitler Oostenrijk aan zijn rijk voegde. Begin Augustus 1939, werden de militairen één laatste keer gemobiliseerd om hun land tegen de Duitse invasie te beschermen. Tijdens de „Valse Oorlog“, organiseerden de militairen hun leven in de vesting. Zij zetten een kruidenierswinkelopslag in de ruimte van de Put op. Het buurdorp Lembach was leeg, omdat zijn inwoners naar Haute-Vienne, naar Droux werden geëvacueerd. De militairen zochten daarom naar spullen die de mensen niet met zich meenamen, inclusief dieren en alcohol.

Zij bevonden zich in de vesting tot 1 Juli 1940, de dag toen het Franse bevel hen dwong zich over te geven, dat deden zij nadat ze hadden gevochten in Mei en Juni 1940. Eigenlijk, werd de Maginotlinie aan Hitler gegeven. Limekiln is een midden-groottevesting, die een gebied van 26 hectaren behandelt, die 6 gevechtseenheden (met inbegrip van 3 artillerieeenheden) bevatten en 4.5 km (ongeveer 3 mijlen) gangen. Er waren ongeveer 600 militairen daarin. 240 waren mensen van de artillerie, 180 van de infanterie, terwijl de rest van het team deel uitmaakte van de gevechtstechniek. De bevelhebber was de Bevelhebbende Ambtenaar Louis Exbrayat, en er waren 24 officiers.

bron: Lignemaginot.fr