Ghetto Warschau

Warschau, Polsky-tour

..

 
>> Fotopagina <<
 

Voor de oorlog had Warschau een grote Joodse wijk. In 1940 besloten de Duitsers om de joden op te sluiten in het getto. De niet joodse bewoners van de joodsewijk moesten vertrekken en men bouwde om de joodse wijk een drie meter hoge muur. Joden die buiten het getto woonden moesten gedwongen verhuizen. In het begin woonden 380.000 mensen in het getto. Dit was 30% van de inwoners van Warschau. Het getto was overbevolkt en men stierf aan ondervoeding en tyfus.

Voor de oorlog had Warschau een grote Joodse wijk. In 1940 besloten de Duitsers om de joden op te sluiten in het getto. De niet joodse bewoners van de joodsewijk moesten vertrekken en men bouwde om de joodse wijk een drie meter hoge muur. Joden die buiten het getto woonden moesten gedwongen verhuizen. In het begin woonden 380.000 mensen in het getto. Dit was 30% van de inwoners van Warschau. Het getto was overbevolkt en men stierf aan ondervoeding en tyfus.

De opstandelingen namen de macht in het getto voor drie maanden over. Er werden bunkers gebouwd en gangen gegraven. Op 19 april 1943 vielen de Duitsers het getto binnen en branden blok voor blok het getto af. De opstandelingen vochten zich letterlijk dood. De leider van de opstand pleegde op 23 april zelfmoord toen de bunker waarin hij zat niet meer te verdedigen was. Daarna werd nog tot 16 mei op individuele basis gevochten. De laatste 45.000 mensen in het getto werden naar een vernietigingskamp gebracht.

De Duitsers hebben het grootste deel van het getto vernietigd. Hier en daar zijn nog enkele gedenktekens en sporen van het getto te vinden. Er is een stuk straat met gettowoningen bewaard gebleven op Ulica Prozna. De huizen zijn na de oorlog grotendeels niet meer bewoond geweest. De vervallen straat is heel indrukwekkend

 
stukje over de getto van rugzaktrips.nl:

Tijdens de tweede wereldoorlog hebben de nazi's in 1940 in Warschau een drie meter hoge muur gebouwd rond de joodse wijk. Het getto in Warschau bevond zich ten noord-westen van het huidige cultuurpaleis. In dit getto brachten de nazi's joden uit andere streken van Polen. In eerste instantie woonden er in de joodse wijk 100.000 mensen maar uiteindelijk verbleven hier rond de 400.000 mensen.

Na drie jaar waren 300.000 Joden richting 't vernietigingskamp Treblinka getransporteerd. En de overgebleven 50.000 joden hebben hier in 1943 een enorme opstand georganiseerd. Een strijd met als doel zichzelf dood te vechten.

 

De Duitsers hebben binnen een maand met zeer harde hand de opstand onderdrukt en het hele getto platgebombardeerd. De leiders van de opstand pleegden zelfmoord toen hun bunker omsingeld was door de Duitsers. Slechts weinig joden overleefden het getto van Warschau. Het getto werd omringd door een rode muur van drie meter hoog en prikkeldraad. Aangezien het meeste van het getto is platgebombardeerd, is er niet veel meer te zien wat herinnerd aan die verschrikkelijke gebeurtenissen in 1943.

Dit verhaal is in 2002 verfilmd door Roman Polanski in de film 'The pianist'. Het waargebeurde verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de Pools-Joodse pianist Wladyslaw Szpilman die het getto heeft overleefd en er een boek over schreef.

De restanten van het getto in Warschau

Er is nog een gedeelte van de originele muur zien in de Gouden straat (Ulica Zlotej 60) en in de Hooi Straat (Ulica Siennej 55). Enkele gebouwen vind je rondom het Paddestoelen Plein (Plac Grzybowski). Dit is nog steeds de Joodse buurt van Warschau en hier staat achter het Joodse theater (Teatr Zydowski) de synagoge, Nozyk Synagogue.

Aan dit plein bevindt zich ook Ulica Prozna, enkele tijdens de opstand aangeschoten appartementen. Als je door deze straat loopt waan je je even in de tijd van de tweede wereldoorlog. Je kunt zelfs de kogelgaten nog in de gebouwen zien zitten. De gebouwen vallen bijna uitelkaar en zijn verlaten. Toch is er in één van lege winkels op de begane grond een klein café gevestigd, Cafe Prózna (12 Ulica Prozna). De gemeente Warschau tracht, Ulica Prozna, te behouden, al zullen alle gebouwen wel gerenoveerd moeten worden.
De gebeurtenissen in het getto van Warschau kan 'beleefd' worden in het moderne multimediale museum van de opstand (Muzeum Powstania Warszawskiego). Dit museum is te vinden op adres: Ulica Przyokopowej 28.

 
 
Onze mening:
We hadden lopend op de straat een stuk gevonden waar de muur stond. Dat was voor ons het eerste teken van de ghetto wat we hadden gezien. Daarna de umschlagplatz gezien dat was een monument van de plaats waar de joden op de trein stapten. Na veel gelopen en rondgevraagd te hebben, hadden we de moed opgegeven en namen we een taxi naar het hotel. We besloten toch nog aan de chauffeur te vragen of hij nog dingen wist uit de ghetto wat nog intact was. Dat was voor ons de redding van de dag! Hij wist nog wel wat! De chauffeur bracht ons namelijk naar een stuk oud ghetto gebouw wat nog overeind stond. Daarna ook nog eens naar een stuk ghetto muur. Toen wilde hij naar het hotel rijden, maar ineens wist hij nog een ghetto gebouw waar hij ons had heen gereden. We hadden gezien wat we wilde zien. Vooral omdat we weinig tijd hadden en dachten niks meer te zien was onze avond toch nog geslaagd. Een goede tip die ik kan geven is: zoek van te voren naar plaatsen waar nog dingen van de ghetto intact zijn. De locaties die ik had, was niks met vergelijking naar waar wij zijn heengebracht. Ik kwam op internet nog een paar locaties tegen die ik had willen zien. Wie weet zijn die voor de volgende keer!