Fort Guentrange

Thionville, Chemin des Ouvrages, Maginotlinie

..

 
>> Fotopagina <<
 
Het fort is gemakkelijk te vinden. Het adres Rue du Fort, eindigd op een kleine parkeerplaats naast een begraafplaats. Deze parkeerplaats moet je doorlopen, en dan via een bergpad omhoog de berg op. Helemaal bovenaan de berg kun je het fort vinden. Als eerste stuit je op anti-tank en infantarie versperringen, daarna loop je door een open poort (zie foto hieronder) en dan zie je al snel een bunker staan aan je linker zijde. Er staat op 'Kehlblockhaus' (bovenste foto, rechts). We hebben ons laten informeren dat Guantrange bestaat uit 3 kazernes. Als je de weg omhoog loopt kom je bij de hoofdkazerne. Een gedeelte wordt nog in gebruik genomen, want er stonden een paar auto's en er liepen mensen in en uit. Op een van de auto's stond op de achterruit een grote afbeelding van het Duitse zilvere kruis, die de Duitse soldaten konden verdienen voor 'orde van verdienste'. 2 mensen gingen een sigaret roken en we stonden even met hun te praten. Ze vertelde dat ze met een groep mensen binnen waren en of we met ze mee wilde gaan om met hun Fuhrer te praten want die kon goed Duits. De 2 waar we mee spraken waren echt mafkezen, al snel kregen we de indruk dat het een of andere sekte was. Of er zat een gekkenhuis in het fort? We gingen snel weer verder! Je mag hier wel komen, want het is openbaar terrein, er lopen ook mensen met hun hond te wandelen. Maar kijk uit als iemand je hier aanspreekt! Aan de rechterzijde van de grote kazerne, kun je met een trapje een heuvel op lopen. Daar staat de tweede kazerne met 4 geschutskoepels met de kanonnen er nog in (zie de 2 fotos hieronder). Het lijkt erop dat ze aan het renoveren zijn, eentje ziet er nieuw uit. Als je het pad verder afloopt stuit je op een kleine ingang van het bunker (laatste foto), met aan de zijkant een een-persoons geschutshuisje en bovenop een koepel. Vanaf de koepel heb je een schitterend uitzicht over de stad Thionville. Tegenover deze ingang, staat een redelijk grote bunker wat de derde kazerne moet zijn (een-na laatste foto) met een wachttorentje aan de zijkant. Fort Guentrange is een mooi Fort om te bezoeken. Vooral de verschillende bouwwerken met de 3 kazernes zijn mooi om te zien, en de locatie met het uitzicht over de stad is erg mooi. Hier kun je een stuk over de geschiedenis lezen. En vergeet onze fotopagina niet te openen.

Fort Guentrage domineert Thionville in het departement Moselle (FR). Het was gebouwd door Duitsland laat in de 19de eeuw na de annexatie van dit departement als gevolg van de Frans-Duitse oorlog. Fort Guentrange was onderdeel van de Moselstellung, een groep van elf fortificaties rondom Thionville en Metz bedoeld om een Franse aanval ter herovering van Elzas-Lotharingen te verhinderen. De bouw hiervan vond plaats tussen 1899 en 1906. Het systeem ging uit van nieuwe principes in de vestingbouw als reactie op de vooruitgang van de artillerie. Latere forten, zoals Guentrange, hadden innovatieve ideeën zoals verspreiding en aanpassing aan het landschap. Ze waren ontworpen om offensieve operaties te ondersteunen, waarbij ze als draaipunt fungeerden bij een  Duitse aanval op Frankrijk

Feste Ober-Gentringen, zoals Fort Guentrange door de Duitsers genoemd werd, beschermde samen met Feste Koenigsmacker en Feste Illange de stad Thionville tegen een Franse aanval.Vanwege zijn ligging achter de frontlinie in de Eerste Wereldoorlog was het fort nooit betrokken geweest bij gevechten. Het is het grootste van de drie Festen bij Thionville. Het beheerst de Moezelvallei en het wegen- en spoorwegnet in het westen.

Fort Guentrange ligt 4 km ten noordwesten van Thionville op een heuveltop met zicht op de stad en de spoorweg in het noorden. Het werd verdedigt door een garnizoen van 2.000 man. Net als Fort Plappeville op de heuvels bij Metz heeft Fort Guentrange twee verspreid liggende pantserbatterijen, die elk bewapend zijn vier draaikoepels met kort 10cm kanon. De hoofdkazerne telt vier verdiepingen en een netwerk van ondergrondse galerijen van 3km. De strenge eenvoud van de voorgevel is karakteristiek voor de forten uit die periode. De verspreide ligging van de Moselstellung was een belangrijke vernieuwing. Vergeleken met de Franse forten, ontworpen door Séré de Rivières, uit dezelfde periode, lagen Duitse fortificaties verspreid over een groot oppervlak en waren ze omgeven door de vele prikkeldraadversperring.

Sommige elementen hadden een functie als verdedigingswal, maar deze wal liep niet continu door. De verspreide ligging wordt goed weergeven door de Franse naam: Groupe Fortifiée de Guentrange (Versterkte Groep Guentrange). Voor de bouw van de Maginotlinie hebben de Fransen deze bouwwijze bestudeerd en verbeterd. Het fort heeft drie aparte versterkte kazernes die langs een noord-zuidlijn liggen met de centrale kazerne als grootste.

Elke kazerne was gebouwd in een heuvelrand, zodat de achterzijde een gronddekking had; het dak, tevens voorzien van een schietbanket, en de voorkant worden beschermd door drie of vier meter beton. De twee batterijen zijn identiek en door ondergrondse tunnels met de kazerne verbonden. De vier 10cm kanonnen in elke batterij stonden opgesteld in Schumann draaikoepels; een gepantserde waarnemingskoepel zorgde voor de vuurleiding. Het geheel was omgeven door een brede prikkeldraadversperring die vanuit kleine kazematten, verbonden door het ondergrondse tunnelsysteem, onder vuur kon worden gehouden. In 1912 werd verdedigende perimeter uitgebreid en werden er kazematten in de contrescarp gebouwd. Binnen deze perimeter lagen loopgraven voor de infanterie.

De kazernes en de batterijen waren versterkt met beton en hadden gepantserde vensters. Ze waren uitgerust met centrale verwarming; er was ook een elektriciteitscentrale met acht generatoren. Een aantal kleine kazematten en schuilplaatsen voor de infanterie waren in de ruimtes tussen de forten gebouwd. Sinds 1899 beschouwden de Duitsers Metz als een sterke positie die kon dienen als scharnierpunt voor een Duitse inval in Frankrijk. Deze strategie, die bekend zou worden als het “Plan Schlieffen” betekende dat de Moselstellung een opmars van Franse troepen richting Lotharingen zou tegenhouden, terwijl het Duitse leger zou mobiliseren. Gedurende de Eerste Wereldoorlog lag Thionville achter de Duitse linies en vond er geen enkele aanval plaats.

Na de wapenstilstand van Compiegne in 1918 kwam Lotharingen terug bij Frankrijk en werd het fort Frans eigendom. De drie forten bij Thionville kregen de naam Versterkte Groep van Thionville. Fort Guentrange werd in de jaren 1930 opgenomen in de Versterkte Sector Thionville van de Maginotlinie als een versterking van de nieuw gebouwde ouvrages tussen Thionville en de Luxemburgse grens. De korte 10cm kanonnen werden vervangen door lange 10cm kanonnen die uit de Duitse forten bij Metz waren gehaald. De schootsafstand nam toe van 9.700m tot 12.700m. Tijdens de slag om Frankrijk in 1940 trokken de Duitse troepen in een omsingelde beweging langs Thionville, zo zag Fort Guantrange weinig aktie. Na 25 juni 1940 gebruikte de Duitsers het fort als een voorraad depot, totdat Thionville werd bevrijd door de Americanen.

Het Fort Guentrange werd zonder weerstand veroverd door elementen van de V.S. de 90ste Afdeling van de Infanterie op 12 September 1944, de Duitse krachten trok zich aan Metz terug. Na de oorlog, gebruikte het Franse Leger het fort als munitiesdepot tot 1971. Onder de Duitsers, werd Feste ober-Gentringen bezet in 1909-10 door het 8ste (de Artillerie van de Voet) Regiment Fussenartillerie. Vanaf 1913, werd het garnizoen verstrekt door 16de Fussenartillerie. Het Franse garnizoen van het Fort Guentrange in 1939-40 werd verstrekt door detachementen van het 168ste Regiment van de Infanterie van de Vesting en het 151ste Regiment van de Artillerie van de Positie. Het fort is op dit moment het bezit van de stad van Thionville en door Amicale du Groupe Fortifié DE Guentrange gehandhaafd, die geleide bezoeken leidt.

bron: Wikipedia.org

Vertaling: Hans Vermeulen