Fort Hatten (Musée de l'Abri)

Hatten, Impasse de l'Abri, 67690, Maginotlinie

.

 
>> Fotopagina <<
 
Fort Hatten is een museum wat best veel te bieden heeft. Er staan diverse loodsen waar oorlogsvoertuigen staan opgesteld, vooral tanks. Buiten staan diverse afweergeschutkanonnen, en op een grote vlakte staan 2 vliegtuigen, een helicopter een grote raket en enkele voertuigen. Ook leuk gemaakt zijn de nagebouwde controleposten van de Amerikanen en de Russen, en een stuk van de Berlijnse muur wat staat opgesteld. Midden op het terrein staat een gebouw waarin je allemaal schaalmodellen van de forten uit de Maginotlinie kunt zien. Erg leuk om te zien, je kunt de forten van buiten en van binnen bekijken. Dan het fort zelf. Je kunt het voorste deel van het fort bekijken. In de kamers kun je vanachter een glaswand de diverse ruimtes bekijken. Dit museum houdt je wel zo'n ander half uur bezig. Voor ons was dit het eerste fort, wij gaan door naar de volgende locatie. Hier kun je nog wat over de geschiedenis lezen van Fort Hatten.
 

Gevestigd 50 kilometer ten noorden van Straatsburg en 40 kilometer ten westen van Karlsruhe, is „Abri“ (schuilplaats) Hatten. Gebouwd in 1930, die alle faciliteiten bood om een bedrijf van militairen te voeden en aan te passen tijdens oorlogstijd: dorms, toiletten en douches, beddengoed een ketelruim, een motorruimte, bescherming tegen vergiftgas, dichte defensie. De Franse troepen bezetten Fort Hatten vanaf 1936 tot 1940. Fort Hatten is een ondergronds fort, dat in de helling is gebouwd en onzichtbaar is vanaf de oppervlakte. De twee dikke gepantserde deuren worden beschermd door vier machinegeweerposities. De diamantsloot, of gracht, die wordt is ontworpen om de blokken van de bunker op te vangen in het geval van een bombardement. Dit om te voorkomen dat de ingangen versperd worden.

Andere standaardeigenschappen omvatten twee helft-caponnieres (machinegeweerposities op grachtniveau) uitgerust met crenels met kort verdedigingsvuur met buizen om de granaten op te vangen in de gracht. met Twee GFM (Vooruitzicht en Machinegeweer) „cloches“ (koepels) die bovenop de bunker bevestigd zijn en dienden als observatie en verdedigingsposities. Het fort werd uitgerust met een antenne voor radiotransmissies. Het fort was ontworpen om schuil te bieden aan 220 soldaten. Het heeft 28 kamers, waarvan er 14 gerestaureerd zijn naar de originele staat.

Acht ruimten zijn omgezet in tentoonstellingszalen:
- Twee zijn toegewijd aan de slag van hatten-Rittershoffen (Januari 1945)
- tonen memento's van de evacuatie van Hatten aan chateau-Ponsac (Haute-Vienne) 1939-1940
- Twee schilder het leven tijdens annexation af
- Twee zijn omgezet in het ziekenhuis en het bureau van de tandarts van de jaren '40
- is toegewijd aan de bevrijding van de Elzas
- de Draadloze transmissie, het luisteren aan de radiotransmissie van vijanden en de elektronika speelden in het algemeen essentieel voor de kwestie van WO.II. Het museum bevat daarom ook een tentoonstelling van het overeenkomstige materiaal.
 

Militaire Radio
- Radiomateriaal van Duitse, Engelse en Russische Tanks
- het volledige elektronische materiaal van een Duitse bommenwerper: de korte en lange golfzender en de ontvanger, zijn antennesysteem (FuG 10), radiokompas (EZ6), het blinde landen en radio de begeleidingsontvanger „Knickebein“ gebruikten voor het bombarderen van Engeland

Elektronische oorlogvoering en het spioneren
- de Duitse en Franse systemen die van de richtlijntransmissie het luisteren van vijanden vermijden
- het Duitse, Franse, Engelse en Amerikaanse van de Radio luisteren en goniometric ontvangers

Eén ruimte, die als movie theater wordt gebruikt, films over de slag van Hatten, de bevrijding van Straatsburg of Verrichting Nordwind. Rondom de Bunker wordt een belangrijke verzameling getoond van militair materiaal vanaf 1939 aan de huidige tijden, op landen gesorteerd.

- In de Franse sector: vervoer voertuigen, pantserwagens, een DUKW (amfibievoertuig)

- In de Amerikaanse sector: Kanonnen en halftracks

- De Russische en Oostduitse sectoren tonen de Koude Oorlog met - een weerstation - een mig 21 straalvliegtuig - helikopters - de reconstructie van een sectie van de Muur van Berlijn…
- Meer materiaal in het opslaggebied (kan worden bezocht) - Een Russische tank van T 34 (slechts 2 in Frankrijk) worden en een 152 mmkanon getoond voor de Zaal van „malgré-Nous“.

- de Duitse, Engelse en Amerikaanse ontvangers van de RADAR, die worden gebruikt om te waarschuwen alvorens de aanval van vijanden te belemmeren
- FIALKA: Russische ENIGMA
- Duits en Rus die radiomateriaal het spioneren

 
Het modellenhuis

Dit gebouw toont de verzameling van Robert Ehrstein, toegewijd aan Franse vooroorlogse vestingwerken („ouvrages“). De modellen, de kaarten, de uitgaven en de documenten dateren van het begin van de bouw van de Lijn Maginot in 1928 aan de ondertekening van Armistice in Juni 1940. Zij verstrekken een montageinleiding aan de andere plaatsen van de Lijn Maginot in het gebied. De meeste modellen zijn gemaakt op schaal 1:35. Zij vertegenwoordigen de diverse vestingwerken van de Lijn Maginot, casemates en barracks evenals voertuigen, locotractoren, treinauto's en tanks van deze periode. De inzameling laat de bezoekers toe om de diverse stadia van de bouw van de Lijn en aan leisurely te volgen de verschillende soorten „ouvrages“ zonder het lopen langs de kilometers lange gangen of het beklimmen van de +honderd tredes van de trappen.

   

Het museum van Fort Hatten is geopend vanaf 1 Maart tot 11 November van 10:00 uur tot 18:00 uur op do, vrij, zat, zon- en op feestdagen. Vanaf 15 Juni tot 15 September is het museum elke dag geopend op dezelfde tijden.

Een tour met een gids vanaf 10 personen kan op aanvraag.

Email : musee.abri@orange.fr / Tel. +33 (0)3 88 80 14 90

Prijzen: Volwassenen/groep volwassenen met gids: € 6,- Jonge mensen: € 3,- Kinderen/schoolgroepen: € 2,50

 

bron: Maginot-hatten.com