Le Grand Blockhaus

Batz sur Mer, Côte Sauvage 44740, Tour de Oradour

..

 
>> Fotopagina <<
 

In September 1941 the inwoners van Batz-sur-Mer zien twee 240 mm zware artillerie kannonen arriveren op het station van Batz. Deze kannonen worden op de spoor geplaatst en worden gevolgd door 5 vrachtwagens met uitrusting en munitie. Na het arriveren wordt er door de 4e compagnie van de 280th Marine Artillerie bataljon de eerste vurings plaatsen voor de kanonnen vlak bij het spoor, 500 meter van de zee gebouwd.
De heuvel van La Dilane, 19 meter boven zee spiegel, is gekozen voor de plek voor de bouw van een vurings en uitkijk post. Deze bunker moest gaan fungeren als de ogen van de in land geplaatste kannonnen en had plaats voor 21 personen met een officier.
Het gebouw met een lengte van 25 meter en een hoogte van 17 meter, had een inhoud van 1800 kubieke meter en was gemaakt uit 110 ton gerond staal en 15 ton I-vormige staal. Deze constructie is de enige uit zijn soort in Frankrijk.
Om de geallieerden te misleiden, werd de bunker aan de buitenkant omgevormd tot een hotel door middel van schilderingen.
De twee kannonen die op het spoor geplaatst werden waren oorspronkelijk buitgemaakte Franse kannonen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze zijn omgevormd door de Duitsers in 1940.

website museum

Bron: oorlogsmusea.nl

 
Onze mening:
Een leuke bunker om te zien. Kan er niet zoveel over vertellen. Niet eentje waar je persee geweest moet zijn maar leuk om gezien te hebben meer niet.