Concentratiekamp Majdanek

Lublin, Polsky-tour

..

 
>> Fotopagina <<
 

De locatie van het voormalige concentratiekamp Majdanek ligt vandaag de dag ruim binnen de stadsgrenzen van Lublin, een stad in het oosten van het huidige Polen dichtbij de grens met de Oekraïne. Het lijkt nu enigszins op een park, gelegen op ongeveer 4 kilometer van het stadscentrum. Het is omgeven door moderne flatgebouwen en een Rooms-katholieke begraafplaats die er al was toen het kamp nog bestond. Langs het voormalige kampterrein loopt de hoofdweg naar Oekraïne en Rusland. Tijdens de oorlog was dit een belangrijke route voor het Duitse leger richting het oostfront. En vanaf de herfst van 1943 voor de Duitse troepen op hun terugtocht.

Majdanek was met een oppervlakte van 270 hectaren het grootste concentratiekamp in Europa na Auschwitz en heeft verhoudingsgewijs kort bestaan, van oktober 1941 tot juli 1944. Volgens de meest recente tellingen zouden in totaal ongeveer 150.000 mensen in Majdanek gevangen hebben gezeten. Het waren mannen en vrouwen van 54 verschillende nationaliteiten uit 28 landen. Daarvan zouden ongeveer 80.000 het niet hebben overleefd, waarvan circa 60.000 Joden. Zestig procent is omgekomen door de verschrikkelijke omstandigheden in het kamp: honger, ziekte, kou en uitputting. Veertig procent werd vergast, opgehangen, doodgeslagen of doodgeschoten. Deze getallen zijn echter niet meer dan schattingen want tot op de dag van vandaag zijn er over Majdanek nog steeds geen definitieve aantallen slachtoffers vastgesteld.

Meer info

Website museum

Bron: oorlogsmusea.nl

 
Onze mening:
We hadden niet verwacht dat het kamp zo groot was. Er zijn nog een aantal barakken heel, het crematorium is er nog en de doucheruimtes zijn nog intact. Indrukwekkend is de barak met duizenden schoenen van joden die daar gevangen zaten. Helaas is die een aantal weken na ons bezoek volledig afgebrand. Er staat nu nog genoeg wat zeker een bezoek waard is. Wij zijn het over eens dat dit kamp interressanter is dan Auschwitz. Dat komt omdat die veel te groot is en veel barakken van Auschwitz staan niet meer overeind, net als het crematorium daar. We waren compleet verrast dat we Majdanek nooit eerder waren tegengekomen, waar dan ook. Dus zeker de moeite waard als je in Polen bent!