Manhay

Manhay, Ardennenoffensief

....

 
In Manhay is een belangrijk kruispunt dat het doel was van de 2de SS Panzer. Deze trokken op 24 december vanuit de richting Odeigne op naar Manhay. Eén onderdeel van het 1130th Regiment trachtte Freyneux binnen te trekken via de noordzijde maar werd zwaar door de Amerikanen van Task Force Kane teruggeslagen. Een andere groep probeerde het via Lamormenil maar die faalde ook in het vuur van de verdedigende Amerikanen. Ondertussen lagen de troepen van Task Force Brewster te wachten nabij het kruispunt van Manhay. Hier kwam in snel tempo Fuehrer Begleit Brigade opgestoomd om Regné in te nemen over de N 89 vanaf Salmchâteau. Deze maakten met hun panzers de route open voor de 4de Panzer Grenadier. Deze moesten de meest westerse sector van de 82nd Airborn Division, en dan met name de 2nd Battalion van de 325th Glider Infantry te Fraiture verdrijven. Het 325th nam een nieuwe positie in en de verdedigende lijn liep nu globaal voor de 82nd vanaf Trois-Pont tot aan Manhay. Als ondersteuning zaten in de zuidelijke sector rond Manhay de 3rd Armored en de 7th Armored Division. In de nacht van de 24ste op de 25ste december lagen rond Manhay de Duitsers onder een kraakheldere nacht te wachten om in de aanval te gaan. Aan de kop van de Duitse colonne reed een zogenaamde Judas Geit Sherman tank. Deze moest de Amerikanen even in verwarring brengen. Dit slaagde in enkele gevallen zeer dramatisch. Onderdelen van de 7th Armored lieten de Duitsers te dicht naderen. Waarop deze in snel tempo verschillende Amerikaanse Shermans wisten uit te schakelen. In snel tempo trokken de Amerikanen zich terug naar het noorden en viel Manhay in Duitse handen. Overal reden Amerikaanse tanks te zoeken naar een uitbraak naar het noorden.
 
Overal doken Duitse troepen op die verschillende leidende tanks uitschakelden waardoor de wegen verstopt raakten. Commandanten van de terugtrekkende Amerikanen gaven opdracht de achterop komende tanks te verlaten en te voet naar eigen ('friendly') linies te trekken. Maar hulp was onderweg vanaf La Gleize, in de vorm van CCB van de 30th Division. Task Force McGeorge arriveerde die middag ten westen van Granmenil. Terwijl deze zich gereed maakten voor een aanval kwamen opeens elf P-38 Lightning jachtbommenwerpers van het 430 squadron naar beneden gedoken. Task Force McGeorge werd per abuis voor Duitse troepen aangezien en in het volgende bombardement werden van het CCB 39 mannen gedood door eigen bommen.
 
     
Toch zette men de aanval door op Granmenil om 20.00 uur die avond. De Duitse verdediging dreef de Amerikanen weer uit Granmenil. Maar, de Duitsers werden hier in hun opmars vertraagd en dat zou beslissend zijn voor de hele verdere operatie naar de Maas. Ieder keer als het 3d Panzer Grenadier een aanval inzette om uit te breken ten zuiden en ten westen van Granmenil werden ze genadeloos bestookt door de Amerikaanse jachtbommenwerpers en de artillerie. Ook gingen de gevechten op en neer rond het kruispunt van Manhay.

 
Ondanks dat Granmenil en Manhay door de 2de SS Panzer Division op 26 december in handen was, bleek de slagkracht verdwenen. Aanvoer van verse troepen werd enorm vertraagd door de overvolle wegen en de constante dreiging vanuit de lucht. De 4de Panzer Grenadier trachtte een uitbraak vanuit de bossen ten oosten van Manhay. Maar ter hoogte van Tri-le-Cheslaing werden ze terug geslagen door de 82nd Airborne Division. Ook een omcirkeling van het dorp faalde vanwege één Sherman tank die de opmars stuitte! General Ridgeway stuurde een verse eenheid, de 3rd Battalion, 517th PIR van de 82nd naar Manhay. In de morgen van de 27ste december vielen deze om 04.00 uur Manhay binnen.
Ten koste van 10 doden en 14 gewonden werden de Duitsers uit Manhay verjaagd. Ondanks de dunne verdediging en langgerektheid van het front dat de 82nd bestreek (het was 1 Amerikaanse divisie tegen 3 Duitse divisies) konden de Duitsers er niet door heen breken. Tegenover het gemeentehuis van Manhay staat een Duits kanon en een herinneringssteen waarop dank wordt verwoord aan het adres van de 82nd Airborne Division.
 
 

Duitse 75mm Pak 40, Rue des Armées Américaines 6960

Deze Duitze 75mm Pak 40 werd in 1996 gevonden tijdens wegwerkzaamheden.

 

Monument 325th Glider Infantry Regiment, Voie de la Liberation

Gedenksteen opgedragen aan de mannen van het 325th Glider Infantry Regiment, 82nd Airborne Division

     
     

Monument voor Albert Lacroix, N30 Manhay

De volgende tekst is te lezen op het monument:
Passant souviens toi ici tomba glorieusement le 19-9-`43 au combat de Bel-Air a Manhay Albert Lacroix agé de 16½ ans agent du service Hotton armee secrete

De volgende tekst bevindt zich op het kleine monument:
Une pensée chaque jour à nos camarades de combat. Jean Stine et Maria Courtois

Dit kan worden vertaald als:
Voorbijganger herinner u dat hier glorievol is gevallen op 19-9-‘43 tijdens het gevecht van Bel-Air te Manhay Albert Lacroix op 16½ jarige leeftijd lid van de ondergrondse van Hotton

De tekst op de kleine plaquette kan worden vertaald als:
Een gedachte elke dag aan onze strijd- Makkers. Jean Stine et Maria Courtois

 

Monument bevrijding 1945 door US infantary - Manhay

Dit is een monument ter herdenking aan de bevrijding van Manhay op 15 januari 1945 door het 424th Infantary Regiment van de 106th Infantary Divison.

De tekst op het monument:

On the 15 of januari 1945 the 424 Infantary Regiment of the 106 Infantary Division was goven the mission to taking annal and high ground to the east.

The 424 punched their way into the village but were ..ned down by devastating enemy fire. Held by a strond force of Germans entreched in houses bristing with automatich weapons, finally taken by assault and cleared by night.

     

Bronnen: http://www.strijdbewijs.nl - http://nl.tracesofwar.com