Fort Michelsberg

Férange/Dalstein, Impasse de la Bergerie, Maginotlinie

.

 
>> Fotopagina <<
 
 

Ouvrage Michelsberg is een onderdeel van de versterkte sector Boulay in de versterkte regio Metz. Het ouvrage ligt in het Moezel departement tussen Dalstein en Ebersviller, ongeveer 23 km van Thionville. Het is gesitueerd tussen het grote werk Mont des Welches en het kleine werk Hobling en is gericht naar Duitsland. Tijdens de slag om Frankrijk was er  weinig activiteit rondom Michelsberg; halverwege juni werd het aan de achterzijde aangevallen door Duitse troepen die om de Maginotlinie waren getrokken. Alle aanvallen werden met succes afgeslagen, maar op 25 juni werd het gedwongen om zich conform de wapenstilstand van 25 juni over te geven. Na de Tweede Wereldoorlog werd de schade in het kader van de Koude Oorlog hersteld, zodat het ouvrage bruikbaar was voor een eventuele Sovjet invasie. Na een periode van verwaarlozing is het ouvrage nu een museum en bezoekbaar.

De CORF (commissie voor de organisatie van de versterkte regio’s) was de organisatie die toezicht hield op de ontwerpen en de uitvoering van de bouwwerkzaamheden. De bouw van Michelsberg werd goedgekeurd in april 1930. Het werd gebouwd door de firma Gianotti uit Nice en de bouwkosten bedroegen 56 miljoen FFR. Bijzonder bij Michelsberg is dat het er geen interne drinkwaterput is, maar er gebruik gemaakt wordt van een bron buiten het ouvrage. Michelsberg is een groot ouvrage, waarbij de gecombineerde manschappen- en munitie-ingang door een centrale ondergrondse galerij verbonden wordt met de ongeveer 800m naar het oosten gelegen gevechtsblokken. Er is geëlektrificeerd 60cm smalspoor voor het interne vervoer van munitie en voorraden. De galerijen liggen op een diepte van gemiddeld 30 meter.

  • Gemengde ingang(gelijkvloers): twee GFM  koepels, een schietgat met 47 mm anti-tankkanon in combinatie met een dubbele mitrailleur en twee schietgaten met een dubbele mitrailleur
  • Blok 1: Infanterieblok met een hefkoepel voor een dubbele mitrailleur, een GFM koepel en koepel voor een dubbele mitrailleur
  • Blok 2: Infanterieblok, een schietgat met 47 mm anti-tankkanon in combinatie met een dubbele mitrailleur, een schietgat met een dubbele mitrailleur en twee GFM koepels
  • Blok 3: Artillerieblok met een hefkoepel met twee 81mm mortieren en twee GFM koepels
  • Blok 4(niet gebouwd): artillerieblok met een hefkoepel met twee 81mm mortieren
  • Blok 5: Artillerieblok met een hefkoepel met twee 75 mm kanonnen een GFM koepel
  • Blok 6: Artillerieblok met een hefkoepel met twee 135mm zware mortieren, een GFM koepel, een koepel voor een granaatwerper en een koepel die dienst doet als nooduitgang (uniek model)
Op Michelsberg ligt ook een valse artilleriekoepel. Als aanvulling op de gevechtsblokken liggen een aantal kazematten en infanterieonderkomens rondom Michelsberg waaronder:

  • Abri Bilmette: bovengronds infanterieonderkomen met twee GFM koepels
  • Kazemat Huberbusch Noord: enkele kazemat met een schietgat met 37 mm anti-tankkanon in combinatie met een dubbele mitrailleur, een schietgat met een dubbele mitrailleur en een GFM koepel
  • Kazemat Huberbusch Zuid: enkele kazemat met een schietgat met 37 mm anti-tankkanon in combinatie met een dubbele mitrailleur, een schietgat met een dubbele mitrailleur en een GFM koepel

In juni 1940 bestond de bemanning van het ouvrage onder commando van Commandant Pelletier uit 472 soldaten en onderofficieren en 19 officieren van het 164ste Regiment Vesting Infanterie en het 153ste Regiment artillerie (RAP). Deze eenheden waren onderdeel van het 3de Leger van Legergroep 2. Het kazernedorp Férange was het onderkomen in vredestijd voor Michelsberg en de andere posities in de streek. Op 15 juni brak het Eerste Duitse Leger door de linie in het Saargebied waarbij een omsingelende beweging richting het westen en het oosten gemaakt werd; Op 15 juni vuurde Michelsberg 753 granaten van 75mm af op Duitse troepen. Op 21 juni slaagden eenheden van de 95ste Duitse Infanteriedivisie erin om achter Michelsberg te komen, waarbij ze beschoten werden door de blokken 3 en 6.

Op 22 juni sloeg het ouvrage met hulp van Mont des Welches en Hackenberg een grote Duitse aanval af. Duitse artillerie trof de GFM koepels van blok 3 en de voorzijde van blok 2. Blok 6 vernielde met artillerievuur een Duitse batterij. Na het inwerking treden van de Wapenstilstand van Compiègne op 25 juni gaf de sector Boulay zich op 4 juli 1940 over. Tijdens de Duitse bezetting werd Michelsberg gebruikt als ondergrondse fabriek. Tijdens de Amerikaanse campagne in Lorraine in 1944 was alleen Hackenberg bezet door Duitse troepen; Michelsberg speel geen enkele rol. Bij het verlaten van Michelsberg deden de Duitsers een poging om het ouvrage op te blazen; uiteindelijk werden er alleen explosieven in de hoofdgalerij tot ontploffing gebracht. Na wo2 kwam de Maginotlinie opnieuw in de belangstelling te staan als verdediging tegen een mogelijke Sovjetaanval.

Er werden kredieten beschikbaar gesteld om de uitrusting en bewapening van de grote ouvrages te herstellen. Er was geen geld genoeg om zwaardere bewapening te installeren, zodat alleen infrastructuur en bewapening verbeterd werden. De commandopost en de kazerne bleven in hun oude staat. In 1956 was Michelsberg onderdeel van de Mole de Boulay, een verstrekt punt in de noordoostelijke verdediging tegen een Sovjetaanval. Aan het eind van de jaren 50 van de vorige eeuw begon te de belangstelling voor permanente fortificatie te tanen toen Frankrijk zich ontwikkelde tot een kernmogendheid. Het geld dat beschikbaar was voor onderhoud en verbetering van forten werd meer en meer gebruikt voor de ontwikkeling van nucleaire programma’s. Tot 1971 werd Michelsberg onderhouden voor legergebruik en uiteindelijk in de jaren 70 afgestoten.

Tussen 1978 en 1988 werd het ouvrage gebruikt voor de champignonteelt, waarbij veel schade aan de infrastructuur werd aangericht. In 1992 werd begonnen met renovatie en reparaties, die nog steeds doorgaan. Een groep vrijwilligers, verenigd in een stichting, zorgt voor rondleidingen op zondagen vanaf april tot en met september; zij houden zich ook bezig met de restauratie van de Abri Bilmette.

 

bron: Wikipedia.org

Vertaling: Hans Vermeulen