Schindler-tour

Krakau, Polsky-tour

..

 
>> Fotopagina <<
 

Oskar Schindler (Zwittau (tegenwoordig: Svitavy, Tsjechië), 28 april 1908 – Hildesheim, 9 oktober 1974) was een Sudeten-Duitse industrieel die bekend werd door zijn hulp aan Joden tijdens de Holocaust. Oskar Schindler werd geboren als zoon van Hans Schindler en Franziska Luser. Hij werkte als verkoopmanager voor het elektronisch bedrijf Moravian Electrotechnic. Al vroeg sloot hij zich daar aan bij de Duitsgezinde partij, zoals de meeste Sudeten-Duitse mannen, om te vermijden voor sociaaldemocraat of communist te worden aangezien.

In 1939 werd hij lid van de nazipartij. In datzelfde jaar, na de verovering van Polen, liet hij zijn vrouw (Emilie Schindler) in Zwittau achter en verhuisde naar Krakau. Hij kocht er een Joodse emailfabriek en noemde deze Deutsche Emailwarenfabriek, kortweg DEF, of Emalia voor de Joden, en bemande deze met goedkope Joodse arbeidskrachten. In maart 1941 werd Schindler gearresteerd op verdenking van zwartemarkthandel, maar werd door zijn grote invloed op SS-officieren weer vrijgelaten. Op 3 juni 1942 daagden vele werknemers van zijn emailleerfabriek niet op. Ze zouden getransporteerd worden naar werkkampen. Dit betekende het begin van de Jodenevacuatie. Meer dan 7.000 mensen verlieten aldus het getto onder het bevel van SS-Hauptsturmführer Amon Göth. In overleg met Amon Göth kon Schindler bereiken dat de resterende inwoners van Krakau in het bedrijf van Schindler konden blijven werken. Schindlers DEF-kamp beschermde de Joden en vermeed dat ze geslagen en vermoord werden. Na enige tijd kreeg hij de opdracht om zijn emailleerfabriek te sluiten. Hij wilde zijn fabriek verhuizen naar het door Duitsland ingelijfde Brünnlitz in de Rijksgouw Sudetenland (tegenwoordig Brněnec in Tsjechië) en zijn werknemers meenemen.

Op 15 augustus 1944 begon het doden in het Plaszow-kamp. Schindler zorgde er snel voor dat alles in gereedheid was voor de mensen die hij hiervan wilde redden. Achthonderd man werden per wagon vervoerd naar Moravië, driehonderd vrouwen kwamen een week later aan. Door een fout werd het vervoer van de vrouwen veranderd, ze gingen naar het concentratiekamp Auschwitz. Op dat moment werd Oskar Schindler opgepakt en ondervraagd. Na een week van ondervraging bewees hij zijn onschuld. Hij werd vrijgelaten en ging zijn vrouwelijke werkers in Auschwitz helpen. Schindler beloonde de SS met diamanten in ruil voor de vrijlating van de vrouwen.

In het heldenpark van Tel Aviv heeft men in 1963 een standbeeld geplaatst waarop staat dat hij het leven van 1200 Joden gered heeft.

Aan het einde van de oorlog emigreerde Oskar Schindler naar Argentinië, hij ging daar failliet en keerde in 1958 naar Duitsland terug. Oskar Schindler stierf in 1974 op 66-jarige leeftijd in Hildesheim aan een hartaanval. Hij werd begraven op de berg Zion te Jeruzalem.

De Australische auteur Thomas Keneally beschreef Oskar Schindler in zijn roman Schindler's Ark (1982), waarop de film Schindler's List van regisseur Steven Spielberg uit 1993 is gebaseerd.

 

De locaties die wij bezocht hebben gerelateerd aan Oskar Schindler:

- Plaszow werkkamp

- Emalia fabriek

- Joodse wijk Kazimierz

- Slaskich brug

 

 
Onze mening:
Erg interressant om te zien allemaal. We hadden een taxi chauffeur voor 3 dagen dat wij in Krakau waren. Hij bracht ons overal naar toe en wist ons heel veel te vertellen daarover.