U-boot bunker St. Nazaire

St. Nazaire , Tour de Oradour

..

 
 

Deze Duitse bunker is gebouwd vanaf 1941 tot het eind van de Tweede Wereldoorlog en bood plaats aan 20 U-Boten. De bunker was 299 meter breed en 124 meter diep, met een hoogte van maximaal 18 meter.

De bunker is tegenwoordig toegankelijk voor publiek. Er zijn aan de achterzijde verschillende souvenirwinkels te vinden, maar hoogtepunt is halverwege het complex de trap, of lift, naar het dak. Over het enorme dak wandelt u via lage poortjes (pas op,… stoot uw hoofd niet!) naar de geschutstoren boven U-boot bunker 8. Hiervandaan heeft u een mooi uitzicht op de sluisbunker aan de overzijde. Aan de zware betonnen muren op het dak zijn afbeeldingen aangebracht met de geschiedenis van het complex. Overal is de doordachte constructie te bekijken en kan men zich verbazen over het ingenieuze concept. Aan de achterzijde is een lange loopbrug aangebracht die de bezoeker weer naar het parkeerterrein leidt.

Bron: oorlogsmusea.nl

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Saint-Nazaire de thuishaven van het zevende flottille onderzeeërs van de Duitse Kriegsmarine, waartoe de U-96 behoorde die de hoofdrol speelt in Das Boot.
Op 28 maart 1942 vielen 600 Britse commando's de dokken van Saint-Nazaire aan (zie Operatie Chariot), waaronder het enige dok langs de Atlantische kust dat groot genoeg was voor het Duitse slagschip Tirpitz. Duitsland hield aan de stad vast tot het einde, en zo werd Saint Nazaire als een van de laatste Franse steden bevrijd.

Recht tegenover de 14 U-bootbunkers ligt de draaibrug en de Oude Ingang, met rechts daarvan de 15e U-bootbunker. Iets verder ligt het Droogdok, het Normandiëdok, dat schuins uitkomt op de Port Atlantique de Nantes en het Bassin de Penhouët. Dit dok heeft aansluiting via een draaibrug met het Bassin de Saint-Nazaire. Nu nog zijn er sporen van de gevechten te zien op de muren van de U-bootbunkers. De betonijzers liggen op sommige plaatsen bloot als gevolg van de granaatexplosies tijdens de gevechten van de commando's tegen de Duitse bezetter van Saint-Nazaire en later gedurende de geallieerde bevrijding.

De U-bootbunkers liggen er tegenwoordig kaal, donker en grauw bij. De in- en uitgangen zijn bijna alle versperd met aanlegsteigers voor jachten en andere vaartuigen. Binnen zijn de voormalige aanlegplaatsen voor de onderzeeërs gehalveerd tot de helft, doordat men houten vloeren heeft aangelegd. Dit merkt men verderop in de kapelgaten in de muren, waar meerpalen voorzien waren voor de U-boten. Met de eertijds volledige meerplaatsen konden twee U-boten naast elkaar aan de kaden afmeren, waar twee grote U-boten konden liggen in bijna elke bunker. De kleinere U-boten, zoals o.a. de U-1, U-2, enzovoort, konden bijna met vier in zo'n bunker liggen.
Bovenop de bunkers heeft men een panoramisch uitzicht op het Bassin de Saint-Nazaire en het omliggende havencomplex. Aan de straatkant en de eigenlijke wegingang, lopen de muren schuin naar boven zodat het dak van het bunkercomplex overhelde. Er is een cafetaria, en een tentoonstellingsruimte met een expositie over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bron: wikipedia

 
 
Onze mening:
We zijn er helaas niet in geweest. We kwamen 5 minuten te laat voor de laatste rondleiding. Je kunt dan met een gids 1,5 uur mee die je de bunker van binnen laat zien. We weten dus niet wat erin ligt dus we kunnen er weinig over zeggen. Zorg dat je voor half 4 op locatie bent.