Utah Beach

La Madeleine F50480, D-day Tour

..

 
>> Fotopagina <<
 

Utah Beach was de codenaam van het meest westelijke van de stranden die waren uitgekozen om te gebruiken tijdens de landing in Normandië. Utah Beach is gelegen tussen Poupeville en La Madeleine, aan de oostkust van het schiereiland Cotentin. Het strand was toegewezen aan de Amerikaanse 4e Infanteriedivisie onder leiding van brigadegeneraal Theodore Roosevelt jr., zoon van oud-president Theodore Roosevelt.

Het plan was om vier golven soldaten op de stranden af te sturen, voorzien van enkele pantservoertuigen en met vuursteun van de marine. De twintig landingsvaartuigen van de eerste golf zetten op precies de afgesproken tijd de tocht in naar de stranden. De landingsvaartuigen werden begeleid door boten met machinegeweren die de mijnen moesten laten exploderen. Ongeveer op Uur H waren de landingsvaartuigen tot op 273 meter van het strand genaderd. Zij schoten rooksignalen af als teken dat het mitrailleurvuur moest stoppen. Op Uur H werden de landingsbruggen naar beneden gelaten en waadden 600 soldaten tot hun middel in het water de resterende 100 meter naar het strand, waar ze enkele minuten later aankwamen. Tegenstand was er bijna niet, aangezien de Duitsers hier geen aanval verwachtten; er waren enkel een paar reservedivisies aanwezig.

Hoewel de landing een groot succes werd, landde enkele minuten later het Eerste Bataljon 1280 meter zuidelijker bij het gehucht La Madeleine. Dit kon ernstige gevolgen hebben voor het verloop van de landing. het viel echter mee, aangezien de Duitsers daar zeer zwak stonden en Brigade Generaal Roosevelt van de Vierde Divisie het bataljon persoonlijk leidde. (Hij was de hoogste en de oudste militair die op D-Day voet aan wal zette.) Hij verkende de situatie persoonlijk en besprak de situatie met de twee bataljonscommandanten. Samen met hen viel hij de overblijvende Duitse posities aan, en zorgde dat de bevoorrading en de versterkingen op de nieuwe, niet-geplande plaats aankwamen, iets dat hem de Medal of Honor zou opleveren.

De 'Musée du Débarquement d'Utah Beach' (Utah Beach Landing Museum) bevind zich op de lokatie waar de Amerikanen op 6 juni 1944 aan land gingen. Er zijn exposities van foto's en orginele staff kaarten. Daarnaast zijn er vele gebruiksvoorwerpen, geschut en voertuigen te zien in en om het museum.

De bezoekers kunnen een rondleiding in twee talen (Engels of Frans) volgen. Een gids zal u de Duitse verdediging van het strand en de verschillende stadia van de landing op Utah Beach aan de hand van twee modellen vertellen.

 
Onze mening:
....