Fort Villy-La-Ferté

Villy, D52 Route de la Ferté, Maginotlinie

..

 
>> Fotopagina <<
 
Het Fort Villy-La-Ferté is gemakkelijk te vinden, bovenop een berg op de D52. Wij zijn niet in het fort geweest, wel zijn we bij blok 1 en 2 geweest, en de begraafplaats die aan de overkant van de weg ligt. Om het fort van binnen te zien, moet je contact opnemen met de burgermeester van Villy. Het garnizoen bestond uit 104 soldaten en 3 officieren van het 155ste RIF. Op 2 juni 1940 vonden de Duitsers 103 lichamen. Zij stierven door het toedoen van een combinatie van vrijgekomen giftige gassen en een kapot ventilatiesysteem. Lees hier een stuk over de geschiedenis van het Fort.
 
 

Vanaf 1933 werden verschillende plannen ontwikkeld om op heuvel 216 of Croix de Villy een versterkte positie te bouwen, maar deze plannen werden niet goedgekeurd. In eerste instantie was een gemengd ouvrage gepland, dat werd teruggebracht tot twee infanteriekazematten. Uiteindelijk werd door de commissie voor de versterkte gebieden (CORF) de beslissing genomen om in eerste instantie een klein infanterie-ouvrage te bouwen. Door het ontbreken van voldoende budget werd de bouw van een ingangsblok en een blok met een hefkoepel van 75 mm in een tweede fase geschrapt. Het ouvrage  is in 28 maanden gebouwd (tussen september 1935 en december 1937). In januari 1938 was het gevechtsklaar. Een natuurlijk glacis dat omlaag loopt naar de rivier de Chiers biedt een goede strategische positie. 


Het ouvrage heeft als opdracht het verdedigen van de vallei in het noorden, de dekking van  de kazemat Margut (1.700m naar het oosten) en het beheersen van de achterzijde van het Bruggehoofd van Montmédy. Om deze positie te versterken en hulp te bieden om deze opdracht te vervullen, worden twee artillerie-kazematten (Villy-Oost en Villy-West) gebouwd. Beiden zijn uitgerust met een 75 mm kanon  model 1897/1933. In een tweede bouwfase hadden de vrijstaande kazematten door een galerie met het ouvrage verbonden moeten worden; uiteindelijk had La Ferté een ouvrage met zes blokken moeten worden.

Het kleine werk La Ferté heeft een bemanning van ongeveer honderd man.  Het bestaat uit twee gevechtsblokken; de uitrusting hiervan is gelijk aan die van de intervalkazematten.  Deze twee blokken zijn door een 275m lange galerij met een gemiddelde diepte van 25 mm ondergronds met elkaar verbonden. Vanwege de geringe breedte  is er geen munitietransport door middel van een elektrische trein zoals in de grote ouvrages.  De meest belangrijke functies van het werk zijn hier te vinden: de keuken, twee ruimtes met een brandstofvoorraad, een verbandkamer, een schacht voor de binnenkomende telefoonkabel en een ruimte voor de munitie van de hefkoepel met 25 mm anti-tankkanon en een dubbele mitrailleur. De twee gevechtsblokken zijn omgeven door een network van anti-tankrails en een prikkeldraadversperring om eventuele aanvaller te vertragen en op een afstand te houden.

Block 1

  Block 2


 
Dit gevechtsblok heeft de belangrijke opdracht om zijn buurman, de kazemat van Margut te dekken met een 47 mm anti-tankkanon en twee dubbele mitrailleurs die staan opgesteld in de schietkamer. Op deze manier is er een grote vuurkracht.

Vier gepantserde koepels verzorgen de waarneming en het nabijheidvuur rondom het blok. Op de onderverdieping bevindt zich de commandopost van het ouvrage, de inlichtingendienst, twee generatoren bestaande uit twee motoren CLM (Compagnie Lilloise des Moteurs) van elk 25 PK alsook twee groepen filters om de aangezogen buitenlucht te kunnen zuiveren.

 
Gevechtsblok 2, dat bijna gelijk is aan blok 1 heeft het belangrijkste wapen van het ouvrage: een hefkoepel met twee gemengde wapens met in totaal twee 25 mm antitankkanonnen en vier mitrailleurs. Op dit blok staat de enige observatiekoepel voor directe observatie en het gebruik van een periscoop van de sector. De optiek is van een goede kwaliteit. Twee andere koepels verzorgen de nabijheidverdediging en waarneming.
 
Het fort bij Villa-La Ferte is het enige ouvrage van de Maginotlinie waar de gehele bemanning tijdens de gevechten is omgekomen. Het zijn 107 man die, in de morgen van 19 mei 1940 het leven hebben verloren in deze bescherming van beton en staal. De buitengewone vernietiging van dit ouvrage is het gevolg van een aantal strategische blunders van Franse kant. De val van het kleine ouvrage Villy-La Ferté kan niet worden beschouwd als een representatief voorbeeld van de Maginotlinie. In de militaire Franse plannen was de Maginotlinie voorzien als een “hulpmiddel”. Later werd deze bestempeld en bekritiseert als zijnde “verantwoordelijke voor de nederlaag”. De historische onderzoeken tonen aan dat het geheel van de missies die toegekend waren aan deze fortificatie uitgevoerd zijn.
 

bron: Ouvragelaferte.fr

Vertaling: Hans Vermeulen