Batterie Azeville

Azeville, D269 50310, Tour de Oradour

..

 
>> Fotopagina <<
 

Tijdens de nacht van 5 op 6 juni 1944 werd de batterij van Azeville aangevallen door Amerikaanse parachutisten. Ondanks de aanvallen die nacht, kon de batterij zijn kanonnen in de ochtend van 6 juni 1944 richten op de stranden van Utah Beach.

De batterij van Azeville was zo zwaar verdedigd, dat het de Amerikanen dwong om via een andere kant de batterij aan te vallen. Daarnaast vuurde het schip de U.S.S. Nevada op de batterij van een afstand van meer dan 20 km. Eén van deze 14” granaten kwam precies in de 2m opening van een bunker en sloeg dwars door de dikke betonnen muur van de bunker en boorde zich achter de bunker in de grond. Merkwaardig genoeg ontploftte de granaat niet. Bij dit incident vernietigde de rond vliegende beton en staal delen, druk en warmte van de explosie niet alleen het kanon in de bunker, maar ook de gehele inhoud van de bunker. Alle Duitse soldaten die op dat moment aanwezig waren in de bunker, waren op slag dood.

50 jaar na dit incident is deze granaat terug gevonden achter de bunker, vervolgens is het opgegraven en veilig tot ontploffing gebracht.
Tegenwoordig is de batterij van Azeville goed bewaard gebleven. Met een rondleiding (in Frans en Engels) kunnen de bunkers en ondergrondse gangen van binnen worden bekeken. Daarnaast is er Nederlandse en Engelse documentatie beschikbaar tijdens de rondleiding.

De bunkers zijn nog deels voorzien van hun oorspronkelijke camouflage. Zo zijn de uitgesneden delen in de bunker openingen ook zichtbaar, wat voor een groter bereik van de kanonnen moest zorgen. Op deze manier zouden deze zelfs de zuidpunt van Utah Beach kunnen treffen.

Bron: oorlogsmusea.nl

 

De batterij van Azeville was bewapend met vier 105 mm Schneider 331 (f) kanonnen van Franse makelij, die werden beschermd door kazematten. De kazematten, twee van het model H671 en twee van model H650, waren door de Duitsers gecamoufleerd als woningen. Opmerkelijk zijn de extra uitgesneden delen in de kazemat, wat voor een groter bereik van de kanonnen moest zorgen. Hierdoor konden de kanonnen zelfs het zuidpunt van Utah Beach kunnen treffen.

Bij het complex lagen ook enkele kelders en munitieopslagplaatsen. De gebouwen waren allemaal met elkaar verbonden via een ondergronds gangenstelsel. Er was een garnizoen gevestigd va driehonderd man, dat sinds februari 1944 onder leiding stonden van luitenant Kattnig. Daarvoor was Hugo Treiber enkele jaren de commandant geweest.

Landing in Normandië

Ondanks veelvuldige bombardementen in het voorjaar van 1944 en een zwaar bombardement in de nacht voor de geallieerde landingen, bleven de kanonnen operationeel. In de nacht van 5 op 6 juni 1944 werd de batterij van Azeville aangevallen door Amerikaanse parachutisten. Er braken bij de batterij enkele hevige gevechten uit en de Amerikanen moesten zich terugtrekken. In de morgen van 6 juni 1944, konden de kanonnen van de batterij op Utah Beach gericht worden.

De batterij van Azeville werd door de Duitsers zwaar verdedigd. Het dwong de Amerikanen om via een andere kant aan te vallen. Vanaf zee trof de USS Nevada een kazemat midden in de opening en schakelde het materieel en de bemanning daarmee uit. Op 8 juni nam de batterij van Azeville de batterij van Crisbecq op verzoek van de commandant aldaar onder vuur, om zo de geallieerde omsingeling troepen daar te verbreken. Na zware gevechten moest het Duitse garnizoen op 9 juni de batterij toch opgeven.

Tegenwoordig

Tegenwoordig is de batterij van Azeville opengesteld voor het publiek. Men kan het gangenstelsel en de kazematten bezichtigen. De kazematten zijn nog deels voorzien van de oorspronkelijke camouflage

Bron: Wikipedia

 
 
Onze mening:
Een mooie batterie, met diverse bunkers met tunnels verbonden. Je krijgt een Nederlandse audiogids mee waardoor je alles over de batterie te weten komt. Erg leuk om te bezoeken. Wij waren hier ook zo'n 8 jaar geleden, toen was het nog geen museum en kon je het terrein gewoon oplopen. Nu is de bunker bij de entree ingericht, is er een filmzaaltje en is er overal informatie te lezen. Leuk om te bezoeken.