Bastogne War Museum

Colline du Mardasson 5, 6600 Bastogne, Ardennenoffensief

....

 
>> Fotopagina <<
Vlakbij het beroemde Mardassonmonument ligt het Bastogne War Museum, een nieuwe gedenkplaats gewijd aan de Tweede Wereldoorlog in België. Het plaatst de oorzaken, gebeurtenissen en gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in een nieuwe en moderne context, met de Slag om de Ardennen als invalshoek. In het Bastogne War Museum draait alles om de Tweede Wereldoorlog, van de ontstaansgeschiedenis tot het najaar van 1944, en om de Slag om de Ardennen. De belangrijkste oorlogsfeiten en het lijden van de soldaten worden er toegelicht zodat de bezoeker een beter beeld krijgt van het geheel. Het centrum biedt een zeer goed overzicht van hoe het burgerleven eruitzag tijdens de bezetting, tijdens en zelfs na de Slag. U krijgt uitleg over de verschillende gevolgen van een van de grootste conflicten die de wereld ooit heeft gekend.
   
Het Bastogne War Museum is gehuisvest in een gloednieuw gebouw met een gewaagde architectuur, dat gelegen is op de voormalige site van het Bastogne Historical Center. Dit herdenkingscentrum beschikt over de meest moderne en originele scenografische technieken. Het nieuwe museumparcours wordt afgewisseld door « scénovisions® », onuitgegeven, meeslepende 3D-vertoningen die alle zintuigen aanspreken.

Drie momenten tijdens het bezoek waarin u zich midden in de strijd waant:

 
     
  • Het begint in een geallieerd hoofdkwartier, in Zuid-Engeland, in juni 1944. U ontmoet er hoge officiëren en herbeleeft de belangrijke militaire operaties van 1939 tot 1944

  • De tweede « scénovisions® » voert u naar de rand van het Ardeense woud. Zonder ze te zien, voel je toch de aanwezigheid van soldaten die zich in de omgeving ingegraven hebben om zich tegen de kou en de kogels te beschermen.

  • Iets later zit u aan tafel in een waarheidsgetrouwe replica van een herberg, waar u volop van de sfeer proeft. U beleeft er samen met de plaatselijke bevolking de bombardementen. Zo hebt u de oorlog nog nooit beleefd...

De rest van het parcours benut alle instrumenten van de moderne scenografie (decors, interactieve en multimediale elementen, reconstructies, enz.) om de degelijk onderbouwde wetenschappelijke en historische inhoud begrijpelijk te maken voor iedereen.

Bron website museum: http://www.bastognewarmuseum.be

 

Mardassonmonument

 


Het Mémorial du Mardasson (in het Engels Mardasson Memorial genoemd) is een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Slag om de Ardennen en ligt op de Mardassonheuvel, ten noordoosten van de Belgische stad Bastenaken, destijds het middelpunt van de strijd. Het Mémorial du Mardasson werd gerealiseerd op initiatief van de Belgisch-Amerikaanse Associatie, een vereniging die de nagedachtenis aan de vele hier gesneuvelde jonge Amerikanen wil eren. Het monument werd ingewijd op 16 juli 1950 en staat voor de duurzame vriendschap tussen het Belgische en het Amerikaanse volk, die schouder aan schouder vochten tijdens de overwinningsstrijd die zij voerden tijdens dit Ardennenoffensief in december '44 - januari '45 en de doorslaggevende rol die het bij de bevrijding van Bastenaken heeft gespeeld.

Het monument heeft de vorm van een vijfpuntige ster, het symbool van het Amerikaanse leger, met elk een vertakkingen van 31 meter lang. En ter nagedachtenis van het heldhaftige verzet van de Amerikaanse soldaten van het 101st Airborne Division. Ze werden tijdens het offensief omsingeld door Duitse troepen. Hun leider, generaal Anthony McAuliffe die zich moest overgeven, zou "Nuts" hebben geantwoord. Door deze weigering kon de Amerikaanse generaal Georg S. Patton jr. de stad ontzetten en zo de laatste Duitse poging verhinderen aan het westelijk front. Elk jaar herdenkt men het heldhaftig verzet tijdens de Marche du Souvenir en Memorial Day.

Het is ontworpen door de architect Georges Dedoyard om de herinnering aan de 76890 Amerikaanse soldaten die tijdens dit Ardennen Offensief om het leven kwamen of gewond of vermist raakten, levendig te houden. De diameter van het centrale atrium bedraagt 20 meter en heeft een hoogte van 12 meter. Hier werd een steen met het volgende opschrift in het Latijn geplaatst:

Dit is tevens een herinnering aan het feit dat op deze plaats op 4 juli 1946 in aanwezigheid van de Ambassadeur van de Verenigde Staten wat aarde werd verwijderd, in een verzegeld kistje werd gedeponeerd en verstuurd met een speciaal vliegtuig (een Sabena DC4) naar Washington. Een Belgische delegatie, geleid door de minister van Defensie, overhandigde dit heilige kistje aan de toenmalige president van de Verenigde Staten, Harry Truman.

Op de kroon van het gedenkteken staan in brons de namen van alle 48 Amerikaanse staten, Op de tien binnenste zuilen van de open galerij staat in het Engels met gouden letters de hele geschiedenis van deze bloedige Battle of the Bulge gegraveerd . Het verhaal van de slag waarbij 76.000 Amerikanen gewond zijn geraakt of gedood, eindigt met een boodschap: Zij die nu leven, kunnen de grootsheid van degenen die hier stierven en vochten alleen uiten met een toegenomen respect voor de vrijheid, waarvoor zij door het vuur gingen.

Op de buitenste zuilen de namen en individuele badges van de belangrijkste Amerikaanse bataljons die deelnamen aan deze strijd. De wandelgang op de top, te bereiken via een wenteltrap, levert een schitterend vergezicht op bijna alle verdedigingsstellingen die werden ingenomen tijdens het beleg van de stad. Aan de hand van oriëntatietafels is een beeld te vormen van het slagveld. Aan de voet van het gebouw is een crypte uitgegraven in de rotsen, versierd met prachtig gekleurde mozaïeken van de Franse kunstenaar Fernand Léger. Drie altaren zijn respectievelijk gewijd aan de katholieke, protestantse en joodse religies.

 

Bron: http://www.wikipedia.nl