Baugnez 44 Historical Center

Route de Luxembourg, 10 B- 4960 Malmedy, Ardennenoffensief

....

 

De nederlaag van de Duitse troepen is nakend. Tegen alle verwachtingen in, en helemaal onverwachts gooit Hitler op 16 december 1944 al zijn troepen in een tegenoffensief genaamd "Operatie Wacht am Rhein", beter bekend onder de naam Slag om de Ardennen. Op 17 december, bij het krieken van de dag, rijden de tanks van de 1ste Panzer SS van de Kampfgruppe van Obersturmbannführer Peiper onze streek binnen. Dit offensief heeft tot doel de bruggen over de Maas te veroveren en de haven van Antwerpen via Luik te bereiken.

Op deze zelfde dag komt het 285ste Amerikaanse veld artillerie bataljon, waarvan een deel van de mannen onder het commando staan van luitenant Lary, te Malmedy aan. Verwittigd van de aanwezigheid van Duitse pantserwagens te Büllingen, beslist hij nochtans de weg die hem opgelegd was voort te zetten; de eenheid neemt dus de N 23 in de richting van het kruispunt van Baugnez om zich te voegen bij de 7de gepantserde divisie die zich te Sankt-Vith bevindt. Ze komt aan op het kruispunt van Baugnez op hetzelfde ogenblik als een voorhoede van Kampfgruppe Peiper. Een hevige confrontatie volgt, voertuigen worden vernietigd en andere worden naar de kant van de weg geduwd om de doorgang mogelijk te maken. Lary begrijpt dat de situatie van zijn troep uitzichtloos is en hij beslist zich over te geven. Volgt dan het triestig beroemde bloedbad van Baugnez / Malmedy, waarbij 84 Amerikaanse gevangenen het leven laten. De reden hiervan is nog steeds onzeker.

Deze oorlogsmisdaad, die past in een reeks misdaden gepleegd door dezelfde eenheid op deze zelfde dag en tijdens de volgende dagen, werd het voorwerp van een vonnis gewezen door het International Militair Tribunaal van Dachau naar aanleiding van een proces gehouden in 1946. Op 17 december 1944 vermoordde de colonne van SS Peiper 84 Amerikaanse gevangenen. Het museum is op deze plaats opgetrokken om zo de herinnering aan de beruchte moordpartij van Baugnez levendig te houden. Het "Baugnez 44 Historical Center" heeft verschillende diorama’s, waarvan een gewijd is aan de moordpartij. U kunt ook materiaal en documenten uit deze periode bewonderen, waaronder meerdere unieke stukken in verband met de moordpartij.
 
     
 

U kunt er ook onuitgegeven foto’s en films afkomstig van particulieren zien, evenals voertuigen en kostuumpoppen. Het bezoek van het museum "Baugnez 44 Historical Center" gebeurt met de hulp van een audiogids aangeboden in vier talen (Frans, Engels, Nederlands en Duits). Het bezoek duurt ongeveer 1u30. Het hele museum "Baugnez 44 Historical Center" is toegankelijk voor de mensen met beperkte mobiliteit.

Over het ganse parcours geeft de audiogids de informatie nodig om beter te begrijpen wat het Offensief was. U krijgt uitleg over de verschillende grote fases en operaties van de Slag om de Ardennen. Wanneer u klaar bent met het bezoek van de gelijkvloers gaat het bezoek verder op de eerste verdieping.

In een bioscoop wordt een film van 25 minuten afgespeeld in 4 talen (Frans, Engels, Nederlands en Duits) waarin de Slag om de Ardennen opnieuw voor de geest wordt gebracht, en die ofwel wordt afgespeeld bij het begin van het bezoek van de eerste verdieping, of later, naargelang de gewenste versie.

Vergeet niet uw audiogids op het loket opnieuw af te geven.

De prijs van het bezoek van het museum "Baugnez 44 Historical Center" (audiogids inbegrepen) bedraagt 7,50 € per volwassene en 6 € per kind tussen 8 en 12 jaar. De inkom is gratis voor de kinderen jonger dan 8 jaar. Alleen beschikken zij niet over de audiogids. Ze kunnen er echter één bekomen mits toeslag van 2 €.

 

Website museum: http://www.baugnez44.be