Vliegveld Brias

Brias, Nord pas de Calais

..

 
>> Fotopagina <<
 

Deze locatie was een basis voor jachtvliegtuigen en had tevens een functie als gevechtsleidingscentrum voor nachtjagers. Dit bewijst de aanwezigheid van een bunker, type L 479, die diende als controlepost voor nachtjagers. De piloten verbleven op het kasteel van de markies. De piloten gedroegen zich volgens de markiezin zeer correct. De klok in de punt van de gevel gebruikten ze soms wel als schietschijf.

Er zijn ook verbunkerde verblijven voor het vrouwelijk personeel van de Luftwaffe, door de plaatselijke bevolking “de grijze muizen” genaamd, refererend naar hun grijze uniform. De Duitsers verlieten de basis in september 1944.

bron: oorlogsmusea.nl

 
Onze mening:
Leuke plaats om te gaan kijken! Het ligt wel erg afgelegen, we moesten dan ook over een hekje klimmen om er te komen. Het is op een landgoed van iemand, maar als je aan de voorkant blijft dan kan niemand je zien!. Aan de achterkant staat een woonhuis op zo'n 400 meter. Het grote chateau staat er nog, net als de verblijfsplaatsen van het personeel. Rondom het weiland, wat de landingsbaan was, staan nog enkele bunkers.