Houffalize

6600 Houffalize, Ardennenoffensief

....

 

Het geallieerde opperbevel besloot dat de tegenaanval uit twee grote offensieven moest bestaan. Het 3th Army zou een offensief ontketenen vanuit Bastogne. Het 1st Army zou een offensief beginnen in de richting van Sankt-Vith. De twee legers moesten vervolgens samenkomen bij Houffalize, een klein stadje in het midden van de Ardennen. Volgens Eisenhower zou deze tegenaanval de geallieerden een overtuigende overwinning in de Ardennen bezorgen. Deze overwinning moest worden vervolgd met een opmars naar de Duitse grens door de Ardennen en de Eifel om vervolgens naar het noordwesten richting de Rijn op te rukken.

De aanvallen begonnen op 3 januari 1945. De 1st Army rukte op in de richting van Houffalize, Sankt-Vith en het plateau van Elsenborn. In het zuiden rukte het 3th Army vanuit Bastogne ook op naar Houffalize. De Duitse commandanten beseften dat de druk die de geallieerden uitoefenden te groot was en wisten dat ze niet meer verder op zouden rukken. Hitler wilde echter, zoals altijd, dat elk stuk veroverde grond tot de laatste man verdedigd zou worden. Zo besloten de Duitse commandanten zich vechtend terug te trekken om de geallieerde opmars zoveel mogelijk te vertragen.

 
Op 7 januari stonden er ten westen van de lijn Luik-Houffalize-Bastogne zeven Duitse pantserdivisies en was er nog maar een weg terug (door Houffalize) en die lag reeds onder geallieerd vuur. Nu werd het ook Hitler duidelijke dat een omsingeling dreigde.Hij gaf op 8 januari bevel tot beperkte terugtrekking tot achter deze lijn, nadat hij eerder op 5 januari de verovering van Bastogne had opgegeven. Langzaam gingen in de daarop volgende dagen de geallieerden vooruit. La Roche viel op 10, St.Hubert op 11 januari. Op 16 januari reikten de soldaten van het uit het noorden gekomende Amerikaanse 1e leger en het uit het zuiden komende Amerikaanse 3e leger elkaar de gand te midden van de puinhopen van Houffalize. Met de verovering van Houffalize was de Duitse saillaint opgeheven en daarmee de slag in de Ardennen strategisch gezien ten einde.

 

Panther Tank, Place de Roi Albert

Deze Panther Mark V tank, uitvoering G, belandde tijdens Von Rundstedt's Ardennenoffensief ondersteboven in de rivier de Ourthe in het centrum van Houffalize. De tank behoorde tot het 116. Panzer-Division, LVIII Panzerkorps, 5. Panzer-Armee. Deze eenheid wist op 19 december 1944 het stadje tegenstand te veroveren. Het oorspronkelijke nummer van de tank was 111. Deze Panther is één van de drie die nog in de Ardennen te vinden zijn, de anderen staan in Grandmenil en Celles. De tank werd op 20 september 1948 door de Genie van Namen uit de rivier gehaald. De brug zelf is te vinden aan de westkant van Houffalize, aan de Rue de la Roche, de weg naar La Roche.

 

Monument Contact Troepen, Place de Janvier 45

Monument opgedragen aan de verbinding tussen de troepen van het Derde Leger van Patton en het Eerste Leger van Hodges op 16 januari 1945.

     
     

Plaquette Samenkomst 84th Infantry Division en 11th Armored Division, Rue de la Copette

Dit monument is ter herinnering aan de samenkomst van het 1st Army (84th Infantry Division 2nd A.D.) en het 3rd Army (11th Armored Division) op 16 januari 1945. De ontmoeting was 's ochtends om 9:45. Het monument bestaat uit drie plaquettes gemonteerd op een natuurlijke rots, gelegen pal bij de ingang van de camping "Du Moulin de Rensiwez", vlak over een brug van een zijtak van de Ourthe. De bovenste plaquette is voorzien van een afbeelding van de ontmoeting. De middelste en onderste zijn voorzien van een opschrift resp. in het Frans en Engels.

Opschrift op de plaquette:
HERE ON 16 JAN 1945
THE BULGE WAS WIPED OUT
BY THE JUNCTION OF
THE 84TH. INF. DIV. AND THE 11TH. A.D


Op de camping is de watermolen nog aanwezig als receptie. In deze molen hebben de 33 man van Lt. Blankenship (84th Infantry Division) overnacht voor de uiteindelijke ontmoeting.

 

Monument Burgerslachtoffers, Cour de L'abbaye

Tekst op de voet van het monument:
Houffalize
Se souvient
1940 – 1945

Houffalize
herinnert zich
1940 - 1945


Aan het begin van de opgang naar het monument ligt een plaquette op de grond met de volgende tekst:


A la memoire
des victims civiles
de l’offensive des Ardennes

In herinnering aan
de burger slachtoffers
van het Ardennen offensief

     
     

Monument omgekomen militairen, Rue Cheravoie

Op dit monument staan de namen van de omgekomen militairen uit Houffalize.

 

Belgische Bunker, Rue de Bastogne (N30)

Deze Belgische bunker staat langs de weg van Bastogne naar Houffalize.

   
     

Bronnen: http://www.go2war2.nl - http://nl.tracesofwar.com