Gevangenis Landsberg am Lech

Landsberg am Lech, Derde Rijk-Tour

..

 
>> Fotopagina <<
 

De gevangenis van Landsberg werd in 1910 in gebruik genomen. De bekendste gevangene was Adolf Hitler die er in 1924 een jaar opgesloten zat nadat hij schuldig bevonden was aan verraad tijdens de Bierkellerputsch. Het was tijdens deze gevangenschap dat hij met de hulp van zijn assistent Rudolf Hess zijn boek Mein Kampf schreef.

Na de Tweede Wereldoorlog hield de Amerikaanse bezettingsmacht hier talrijke nazi-kopstukken gevangen. Op het terrein van de gevangenis werden ook enkele oorlogsmisdadigers ter dood gebracht, onder wie Karl Brandt, hoofdbeklaagde in het zogenaamde artsenproces.

Tegenwoordig ressorteert de gevangenis van Landsberg - nog steeds als zodanig gebruikt - onder het Beierse ministerie van justitie.

bron: Wikipedia.nl

In de gevangenis had Hilter het nog niet zo slecht, er werd heel goed voor hem gezorgd, en hij had veel vrijheden. Hij kreeg elke dag veel bezoek, en wandelde graag in de tuin van de gevangenis. Medegevangenen zorgden dat zijn kamer netjes en gezellig was.

Hitler voor het raam in zijn “gevangenis”.

In het begin was hij depressief en weigerde hij te eten, later besloot hij zijn tijd goed te besteden en schreef het boek ‘Mein Kampf’ (mijn strijd). Hierin schreef hij hoe hij over bepaalde dingen dacht en hoe hij de toekomst zou veranderen. Hij schreef gevaarlijke dingen. Hij wou van Europa één groot Duitsland maken. Hij dacht dat het Duitse volk de grootste groep zuivere afstammeling van het Arische opperras was. Het Arische volk had echter ook vijanden in hun midden: nl. de Joden. De Joden moesten volgens Hitler worden vernietigd. Ook schreef hij dat er maar één leider nodig was om Duitsland groot en machtig te maken: Dat was hij natuurlijk zelf. De aanhangers van Hitler vergoddelijk(t)en het boek.
Na 1 jaar gevangenisstraf werd hij alweer vrij gelaten en werd weer leider van de NSDAP.

bron: Spreekbeurten.nl