La Roche en Ardenne

La Roche-en-Ardenne, Ardennenoffensief

..

 
Op 10 september 1944 was La Roche bevrijd door de geallieerden, maar op 21 december van dat jaar trokken de Duitse troepen wederom La Roche binnen. De stad werd daarop constant bestookt door de Amerikaanse artillerie. Tot 11 januari 1945, vlogen 70.000 granaten de stad binnen. De stad raakte zwaar beschadigd, meer dan 80 procent werd vernietigd. In de morgen van de 11de Januari 1945 trokken de Britse troepen vanuit Hotton, La Roche binnen. Tijdens een sneeuwjacht maakte de Britse 153rd Infantry Brigade van de 51st Highland Division hier contact met de oprukkende Amerikanen van de 84th US Infantry Division.
 

Musée de la Bataille des Ardennes, Rue Chamont 5, 6980

Dit museum van +/- 1.500m² telt drie verdiepingen en beschikt over een grote trap en een lift voor de mindervaliden. De bezoeker ontdekt meer dan 120 poppen van Amerikaanse, Engelse, Duitse en zelfs Schotse soldaten in gevechtsuitrusting, evnals uniformen van veteranen die aan de Slag om de Ardennen deelnamen. Eveneens te bezichtigen: een indrukwekkende verzameling wapens (licht en zwaar geschut), foto's, persoonlijke voorwerpen en uitrustingen die ter plaatse gevonden werden, evenals een twintigtal militaire voertuigen.

 

Britse M-10 Achilles Tank, Rue du Chalet

Tank vernietiger uitgerust met het Britse 17-ponds kanon dat vanaf 1944 gebruikt werd. Deze tank bewijst eer aan de 1st Northamptonshire Yeomanry die de 51st Highland Division bijstond gedurende haar tegenaanval tijdens de Slag om de Ardennen.

De tank staat langs de toegangsweg naar La Roche, vanuit La Roche de berg op rijden richting Samree, staat op de splitsing waar je van bovenaf op La Roche uitkijkt.

     
     

M4A1 Sherman Tank, Place du Gravier

Deze M4A1 Sherman tank is opgedragen aan de Amerikaanse eenheden die deelnamen aan de bevrijding van La Roche en de bijbehorende gemeenten. Deze specifieke Sherman kreeg een voltreffer te verwerken waarbij de gehele bemanning om het leven kwam.

 

Plaquette Verbinding 11 januari 1945, Rue de la Gare - Rue de Cielle

Gedenkplaat voor de verbinding tussen een Amerikaanse pantserpatrouille van de 84e Infantry Division "Railsplitters" en de Schotten van het Black Watch Regiment, 51st Highland Division, op 11 januari 1945.

     
     
 

Monument 51e Highland Division, Rue du Chalet

Monument 51e Highland Division La Roche-en-Ardenne opgericht ter herinnering aan de 54 Schotse gesneuvelden in de Slag om de Ardennen. Het monument werd in voorjaar van 1999 door de gemeente La Roche opgericht ter gelegenheid van de terugkeer van veteranen van de 51e Highland Division. Het vermeldt de namen van de gesneuvelden tijdens de acties van de divisie in de periode 9 tot 14 januari 1945. Het is te vinden bij het binnenrijden van de stad in de bocht van de weg van Hotton naar La Roche.

 

Monument oorlogsslachtoffers La Roche, Place du Marche

Gecombineerde monumenten bij de brug. De eerste plaquette, boven in het monument is voor de slachtoffers van 1914-1918. De andere monumenten zijn voor de slachtoffers van 1940-1945.

De volgende informatie is te vinden in het museum te La Roche:

9 september 1944, een jonge Fransman, Michel Prioux sneuvelde tijdens de eerste bevrijding van de stad La Roche-en-Ardenne. Tijdens de eerste bevrijding op 8 september van La Roche verwoesten de Duitsers de twee bruggen van de stad.

De volgende morgen begint het schieten van de artillerie. Na enkele uren van gevechten komen de Amerikanen o.l.v. colonel Sibert de stad binnen. De Duitsers hebben 12 slachtoffers en de Amerikanen 1, Michel Prioux, de jonge Fransman die de Amerikanen vergezelde met zijn afdeling.
Zijn onderdeel nam niet werkelijk deel aan de gevechten om de bevrijding van La Roche, maar was in de buurt van de Amerikanen.
Alle inwoners mobiliseerden zich op 12 september "de dag van de begrafenis"

Op zijn kist lag de Franse driekleur.

De opstelling van de mis was: "hij is gestorven voor ons" als een symbool. De burgemeester Jean Orban van Xivry benadrukte in zijn redevoering: "als enig geallieerd slachtoffer van de bevrijding van 9 september 1944, uw unanieme getuigenis bewijst dat we hem aannemen, want het is voor ons, het is door ons dat hij dood is in La Roche" en schriftelijk: "beste Prioux, vandaag bidt La Roche vroom voor een eerbiedige herdenking, voortaan onomkeerbaar".

Bron: http://www.strijdbewijs.nl

Website museum: http://nl.tracesofwar.com