Museum History 44

Bérisménil 35, 6982 Bérisménil, Ardennenoffensief

....

 
Het Museum History 44 is in 2010 geopend door de broers Mike en Glenn Sadzo. Een aantal vitrines in het café-restaurant Le Chasselet van broer Glenn leverde zo veel positieve reacties op (en nog meer materiaal) dat een idee voor een museum snel geboren was. De plaatselijke supermarkt kwam leeg te staan en met de eigenaren van dat pand kon gelukkig overeenstemming worden bereikt. Het pand was er, de collectie ook, het inrichten kostte echter nog bijna een jaar.
 
Het museum richt zicht op drie pijlers, uiteraard op de Slag om de Ardennen, waarmee dit museum een goed verhaal wordt neergezet en aangevuld wordt met uitstekende diorama's. Ook is er veel bijzonder materiaal te vinden over de Belgische collaboratie. De derde pijler is de neergestorte B-17 bommenwerper "The Joker". Deze B-17 is vlakbij tegen de berg 'Les Crestelles' geslagen. Er staat een monument en het uitzicht over het dorpje Maboge en het dal van de Ourthe is schitterend. Al is dat uitzicht wel ontstaan door de B-17. In het museum is het hele verhaal te lezen van de gesprongen bemanningsleden. Deze plek is te bereiken door de parkeerplaats van het museum af te rijden, rechtsaf te slaan, wederom rechtsaf richting La Roche-en-Ardenne en vervolgens de tweede weg links te nemen. Dit boerenweggetje leidt direct naar het monument. Ga bij het monument rechtsaf om op de daadwerkelijke crashsite uit te komen.
Het verhaal, de plek en alle bodemvondsten van "The Joker" maken dit museum een bezoek meer dan waard. De diorama's in het museum en het vertelde verhaal over de Slag om de Ardennen doen daar ook zeker geen afbreuk aan.
 
Er zijn unieke stukken te vinden in het museum als je weet waar je op moet letten. Voor de minder doorgewinterde Tweede-Wereldoorlog geïnteresseerden is het een klein en knus museum wat met veel liefde en passie is opgezet, dat zie je er aan af. Mocht je toevallig ook de eigenaar treffen dan krijg je nog meer anekdotes en wetenswaardigheden te horen over elk deel van de collectie. Na de opening van het museum bleef er maar meer materiaal binnenkomen. De locale bevolking heeft nog veel meer kunnen bijdragen en ook de eigenaren zitten niet stil. Ze blijven op zoek naar nieuwe stukken ter aanvulling van de collectie. Er wordt zelfs al gekeken naar uitbreiding van het museum. Momenteel staat er nog een Amerikaanse halftrack, een Maxson Quadmount en een 105mm Houwitser in de opslag. Deze hopen binnenkort een plekje te krijgen in dit museum.
 
     

Bron: http://nl.tracesofwar.com

Website museum: http://www.history44.com