Noville

6600 Bizory-Foy (Bastogne), Ardennenoffensief

....

Op 10 september 1944 werden de Amerikaanse troepen enthousiast onthaald door de bevolking van Noville.

Vanaf 18 december 1944 stuurt McAuliffe het Team Desobry (10e Pantserdivisie + 101st Airborne) naar Noville. Gedurende twee dagen houdt het team de opmars van de 26e Volksgrenadier en van de 2e Panzer tegen. Heel wat soldaten komen om, waaronder luitenant-kolonel L. LaPrade. In het huis n15, major Desobry wordt ook ernstig gewond. Zoals de medische veldpost van de 326e medische compagnie van de 101st Aiborne waren zij gevangengenomen bij de Barriere Hinck en als krijgsgevangenen meegenomen door een verkenningspatrouille van de 116e Panzer Divisie.

Als de Amerikanen bevel krijgen zich terug te trekken naar Bastogne, stoten ze op de Duitsers in Foy. De overlevenden slagen erin de stad te bereiken.

De bezetting van Noville door de Duitsers duurt ongeveer een maand en leidt tot de afslachting, door de Gestapo, van onschuldige burgers, die herdacht worden door de "Enclos des Fusillés".

Het dorp werd op 15 januari bevrijd door de 101st Airborne en de 11e Pantserdivisie maar was sterk verwoest.

De tank, geïnstalleerd voor het Bastogne Historical Center, werd bestuurd door de soldaat Gaza Butcho. Het is een van de weinige pantservoertuigen dat erin geslaagd is naar Bastogne terug te keren. Na Bastogne zette deze tank de oorlog in Duitsland voort en werd hij gestationeerd op een Amerikaanse basis. Generaal Desobry liet hem daar weghalen en schonk hem aan Bastogne.

Hoofdkwartier CCB - Team Desobry, Noville

In dit huis vestigden kolonel Desobry (10th Armored Division) en Majoor La Prade (101th Airborne Division) hun hoofdkwartier tijdens de verdediging van Noville. Door een explosie raakte Desorby ernstig gewond en werd La Prade opslag gedood.

 

Erehof Burgerslachtoffers Gestapo, Noville

Vlak bij de kerk van Noville liggen in een erehof acht inwoners van Noville begraven die het slachtoffer zijn geworden van de Gestapo. Deze burgers zijn op 21 december 1944 geëxecuteerd.

     

Kogelinslagen Oorlogsmonument Noville, Noville

In het oorlogsmonument 1914 – 1918 van Noville zijn een aantal kogelinslagen van de strijd die plaatsvond in december 1944.

 

Plaquette William R. Desobry (10th Armored Division)Team Desorby, Rue du Général Desobry

was 1 van de 3 task forces die roadblocks rond de toegangswegen van Bastogne bemanden. Team Desobry kwam op 18 december 1944 aan in Noville. Kolonel William R. Desobry liet een verdediging opzetten en plaatste wegversperringen rond Noville. Desobry wist dat zijn strijdmacht uiteindelijk te klein zou zijn om de Duitsers af te stoppen. Team Desobry kreeg versterking van het eerste bataljon van het 506th Parachute Infantry Regiment. In de ochtend van 20 december bleek echter dat de Duitsers de weg naar Bastogne hadden afgesneden en Foy in bezit hadden. Generaal McAuliffe (101 Airborne Division) gaf het bevel om Noville te ontruimen. Op de weg terug vanuit Noville werden de Amerikanen wederom aangevallen door de Duitsers. Dit had zware verliezen tot gevolg. Tegen de avond kwamen de overlevenden uit Noville aan in Bastogne.