Lanceerbasis V-1 Siracourt (Wasserwerk 1 St.-Pol)

Siracourt, Nord pas de Calais

..

Hier enkele tekeningen van de basis (klik voor een vergroting)

...
 
>> Fotopagina <<
 

Deze gigantische bunker is in begin 1943 gebouwd om als overdekte lanceerbasis voor V-1's te dienen. Het complex is meerdere malen zonder succes door de Geallieerden in 1944 gebombardeerd met 'Tallboy' bommen.

Op één plaats werd de bunker geraakt en was lichtjes slechts beschadigd. De bunker moest worden verlaten door de Duitsers alvorens één V1 werd gelanceerd.. Tijdens de luchtoperaties op Siracourt verloor de Geallieerde luchtmacht meer dan 150 vliegtuigen en 700 mensenlevens.
Later de bunker werd gevuld met zand toen het door de bondgenoten voor onderzoeken werd genomen.
Op die manier kon het niet opnieuw voor vijandige acties worden gebruikt.

De lanceerbasis tegenwoordig:
Vandaag kan de bunker worden bezocht en u kunt de bunker ingaan die nog grotendeels met zand is gevuld. Het is uiterst vochtig en het plafon zit vol met stalactieten. Ook zijn twee tunnels uitgegraven in het zand, let op het kan hier gevaarlijk zijn!

Bron: oorlogsmusea.nl

 
Onze mening:
De bunker was veel groter dan we verwacht hadden. We wisten eigenlijk ook niet wat we aan zouden treffen. Het was leuk om daar rond te kijken. Apart om te zien dat de plaatslijke boer het nu gebruikt als stal. Er lopen een aantal koeien rondom de bunker en aan de zijkant kunnen ze ook naar binnen. Aan de sporen te zien maken ze er ook gebruik van. Eigenlijk zouden ze het helemaal moeten uitgraven om er een museum van te maken, dat zou zeker aantrekken denk ik. De basis is nog wel te bezoeken op eigen risico, niemand doet daar moeilijk! Altijd beter dan afbreken.