Sainte-Mère-Église

Sainte-Mère-Église, D-day Tour

..

 
>> Fotopagina <<
 

Sainte-Mère-Église werd op 6 juni 1944 bevrijd door luchtlandingsdivisies van de 82ste divisie, en was de eerste bevrijde stad van de invasie. Het was een belangrijk dorpje voor de invasie, want het lag midden op de weg die de Duitsers zouden nemen voor een tegenaanval tegen de mannen op Utah Beach. Er staat nu nog steeds een museum gewijd aan de parachutisten. Ook hangt er aan de kerk een parachutistenpop. Dit is een gedenkteken voor de parachutisten en voor de parachutist John Steele die met zijn parachute aan de toren bleef hangen . Daarbij is hij onder vuur genomen door de Duitsers en in zijn voet geraakt. Hij heeft het overleefd door zich dood te houden.

Het legendarische Airborne-museum in de Nord Cotentin, gelegen in een park van 3000 m² vlakbij de kerk, brengt een eerbetoon aan het buitengewone epos van de Amerikaanse parachutisten uit de 82e en de 101e divisie die werden gedropt boven Sainte-Mère-Église tijdens de nacht van 5 op 6 juni 1944.

In een eerste gebouw in de vorm van een parachute bevinden zich een Waco-zweefvliegtuig in originele staat en talloze displays met documenten, getuigenissen, wapens, munitie enz. uit deze periode.
Het tweede gebouw, dat de vorm heeft van een deltavleugel, herbergt de Douglas C47 Argonia die bij de Landing parachutisten heeft gedropt en zweefvliegtuigen heeft gesleept.

Daarnaast worden hier ook heel wat verschillende uniformen en voertuigen tentoongesteld.
Het Waco-zweefvliegtuig en de Douglas C47 maken een bezoek aan het museum een unieke reis door ruimte en tijd voor al wie houdt van geschiedenis.

Verspreid over in totaal 3 gebouwen laten de tentoonstelling over de landing van de parachutisten, de displays met authentieke documenten, wapens en foto's, en de film 'Combat pour la Liberté' (De strijd om de vrijheid) u kennis maken met een andere wereld, als eerbetoon en herinnering aan al diegenen die zich in 1944 hebben opgeofferd voor onze vrijheid.

Wanneer u het Airborne-museum verlaat, zult u deze tragische uren, waarin Sainte-Mère-Église, de kerk van de gemeente en de omgeving deel werden van de geschiedenis, voor altijd herinneren. Dit herdenkingsmuseum vol aangrijpende getuigenissen en persoonlijke herinneringen is volledig opgedragen aan onze bevrijders.

Bron: oorlogsmusea.nl

 
Onze mening:
Een leuk stadje, met veel souveniershops. Het is apart om te zien hoe de parachutist aan de kerntoren hangt. Er is ook een museum, het Airborn museum. Die is de moeite waard, erg mooie dingen te zien.