Base de V3 de Mimoyecques

Landrethun le Nord, Nord pas de Calais

..

 
>> Fotopagina <<
 

In augustus 1943 gaf Hitler bevel tot de bouw van de bunkercomplexen voor Vergeltungswaffe 3. Deze zouden in een heuvel nabij Mimoyecques, een gehucht tussen Calais en Boulogne op 8 km van de kust gebouwd worden.

Op 6 juli 1944 volgde een bombardement van het 617de squadron 'Dambusters' van de RAF met 116 toestellen, waarvan 16 Avro Lancasters uitgerust waren met een Tallboy bom (de zwaarste die toen bestond van 5,4 ton). In tegenstelling tot de vorige bombardementen was er nu wel succes en werd het complex compleet verwoest.

De bunker bij Mimoyecques werd door Britse troepen op 9 en 14 mei 1945 grondig vernietigd en later door de Fransen nog eens gedeeltelijk met beton volgestort, zodat de bunker in de toekomst nooit een bedreiging voor wie dan ook zou kunnen vormen. Begin jaren tachtig is een deel van de zuidelijke ingang weer vrij gemaakt en ingericht als een museum, dat vandaag de dag nog steeds bezocht kan worden.

Website museum

Bron: oorlogsmusea.nl

 
Onze mening:

Helaas hebben wij dit museum nooit kunnen bezoeken. We zaten in tijdnood en hij was al gesloten toen wij aankwamen. We zijn bij de ingang geweest en er bovenop. Je kon tussen het kapotte betonnen dak naar beneden de diepte in kijken. Misschien dat we er ooit nog eens komen, het lijkt mij de moeite waard.