Vielsalm

Vielsalm, Ardennenoffensief

....

 
In de nacht van 24 op 25 december lagen Company A en B van de 508th PIR van de 82nd Airborne Division nabij de vernielde brug van Vielsalm. Nadat de Duitsers de brug 'gerepareerd' hadden in de nacht werd na een artillerie bombardement de 508th aangevallen. Zware gevechten ontwikkelden zich met het Duitse 19de Regiment. Langzaam moest de 508th zich terug trekken. over Odrimont. Later die nacht werd Villettes en Erria aangevallen door het 19de Regiment, maar hier werd de opmars eindelijk gestopt door twee artillerie bataljons. De tegenaanval de volgende dag door de 3th Battalion op de Duitse stellingen in Erria en Villettes was succesvol. Meer dan 100 gedode Duitsers werden later geteld. Aan de uitvalsweg (N 675) richting Recht (over Poteau), staat een Sherman tank met een 76mm kanon. Het herdenkingsbord herinnert aan de dappere strijdt die de 7th Armored Division vocht van 17 tot 23 december om St.Vith te behouden. Deze vertragende actie was van belang zodat het Amerikaanse leger zich op kon maken om de defensie te westen van hier te versterken. Op 28 december probeerde het 6de Panzer Leger een laatste uitbraak vanuit het gebied rond Sadzot (500 meter ten zuiden van Briscol aan de weg tussen Erezee en Granmenil). De 12de SS Panzer zette de 25ste Panzer Grenadier in met enkele onderdelen van de 2de SS Panzer. In de donkere nacht wisten onderdelen van de 25ste Panzer Grenadiers via een gat in het 289th door te breken en Sadzot binnen te vallen.
 
General Hickey stuurde direct de 509th PIR van de 82nd Airborne Division die kant op. Deze maakten een omtrekkende beweging rond Sadzot. De Duitsers probeerden artillerie op hen te plaatsen maar door communicatie stoornissen vielen de granaten tussen hun eigen mensen. Bij daglicht zette de 509th PIR eigen artillerie in. Om 11.00 uur die morgen was het voorbij en werd de deur rond Sadzot gesloten. Maar er bleef een gat in deze linie bestaan. Vele schermutselingen volgden nog voor pas op de 29ste het gat hier gesloten was. Het was de laatste offensieve actie van de Duitsers. Veldmaarschalk Model gaf dezelfde dag nog de order aan Sepp Dietrich om defensief te gaan. Niet dat de uitgeputte Duitsers rust kregen. Vanaf 3 januari 1945 zetten de Amerikaanse divisies hun aanval in vanuit het zuiden en noorden om de 'punt eraf te knippen' naar Houffalize.
 
     

Ruine spoorbrug Hermanmont spoorlijn 47 , Vielsalm

Deze viaduct stond op de spoorlijn 47A die van Vielsalm naar Born liep. Deze was 23 kilometer lang en is aangelegd in 1917-1918. Om uit de diepe Salmvallei te klimmen moest ze over een paar kilometer een hoogteverschil van 50 meter overbruggen. Reken maar uit, veel te steil voor het zware militair verkeer waarvoor deze dubbelsporige lijn moest dienen. En dus werd hier een S-vormig tracé uitgekiend met twee scherpe lussen van elk 180° vooraleer 6 km verder aan de brug van Neuville uit te komen, op amper 1,5 km in vogelvlucht van het station van Vielsalm. Met daarbovenop, in het begin van de tweede lus, een groot viaduct over het Ruisseau de Hermanmont – 33 m hoog en 260 m lang, met 10 grote bogen – in de regio vooral gekend als “Le Grand Pont”.

Op 10 mei 1940 sloeg het noodlot echter toe. In een vergeefse poging om de Duitse opmars af te remmen blies het Belgische leger twee brugpijlers op. Een enorme ontploffing die heel Vielsalm op zijn grondvesten deed daveren, en waardoor telkens twee bogen van het viaduct compleet vernield werden.

 

Bulge Relics Museum, Joubiéval 41+, B-6690

De eigenaren van het Bulge Relics Museum werden geboren in de Belgische Ardennen, waar de zogenaamde "Battle of the Bulge" plaatsvond. Ze zijn altijd geïnteresseerd geweest in de geschiedenis van hun streek, waar hun ouders en grootouders de vreselijke winter van 1944-1945 hebben doorstaan.

In 1984 begon de zoektocht naar artefacten uit die tijd, in de meeste gevallen erg roestig of in een erbarmelijke staat. Nu, 30 jaar later, presenteert een klein museum op verschillende verdiepingen die relikwieën, vaak verloren onder tragische omstandigheden.

Ze herinneren ons, voorbij de objecten, aan het dagelijkse leven van die mannen, burgers of militairen, en eveneens aan het belang om de herinnering aan deze gebeurtenissen voor toekomstige generaties te bewaren.

     
     

M4A1 Sherman Tank, Rue Vieille Chavée

Een Amerikaanse Sherman M4A1 tank achtergelaten door de Amerikanen in December 1944 tijdens het Duitse Ardennenoffensief.

 

Transportwagon Remember You '45, Bihain 21a
Bihain / Vielsalm

Deze treinwagon staat in het gehucht Bihain en werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor het transport van mensen naar de concentratiekampen. De wagon is sinds 2006 een particulier monument met de naam Espace Henri Kichka (Remember You '45), met een kleine tentoonstelling.

     
     

Monument 7th Armored Division & General Robert W. Hasbrouck, Avenue de la Salm

Op 17 december 1944 werd het hoofdkwartier van de Amerikaanse 7e Gepantserde Divisie onder leiding van Hasbrouck in Vielsalm gevestigd. De divisie had in de omgeving Sankt Vith zware tegenstand geboden aan de Duitse opmars.

Op 22 december trokken 20 duizend soldaten zich terug via de brug bij Vielsalm, waarna de bruggen werd opgeblazen.

Het monument herdenkt de divisie, hun commandant en de 3500 soldaten die in de omgeving sneuvelden.

 

Bevrijdingsmonument, Rue de l’Hotel de Ville

Tegenover het Hotel de Ville staat dit monument, wat de bevrijding van Vielsalm op 17 januari 1945 herdenkt.

     

Bronnen: http://www.strijdbewijs.nl - http://nl.tracesofwar.com